Utočište u Srbiji našlo 1300 tvrtki i poduzetnika iz Rusije

Autor: Miroslav Kuskunović , 30. lipanj 2022. u 07:00
U IT sektoru radi najviše doseljenika iz Ruske Federacije/Shutterstock

Rusi su postali i najčešći gosti u srpskim hotelima – gotovo dva i po puta ih je više nego ranije, dok su cijene stanova i apartmana od početka rata u Ukrajini značajno povećane.

Od početka rata u Ukrajini, otprilike deset tisuća državljana Ruske Federacije doselilo se u Srbiju. Najčešće rade u IT sektoru i žive u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu… U tim su gradovima ruskih državljani u posljednjih nekoliko mjesec osnovali gotovo 1300 tvrtki, a procjenjuje se da će ih biti sve više.

Istovremeno, Rusi su postali i najčešći gosti u srpskim hotelima – gotovo dva i po puta ih je više nego ranije, dok su cijene stanova i apartmana od početka rata u Ukrajini značajno povećane.

U posljednja četiri mjeseca svakog dana u Srbiji otvori se u prosjeku deset poduzeća čiji su vlasnici Rusi koji tako pokušavaju izbjeći zapadne sankcije.

U jednoj od ruskih tvrtki koje su utočište našle u Beogradu radi i Danil Safron koji je za portal RTS Beograd opisao kao mješavinu Tel Aviva i Sankt Peterburga, s dobrim uvjetima za život.

“Ovdje sam od 8. ožujka, došao sam jer radim u jednoj IT kompaniji i naši klijenti sa Zapada zabranili su da radimo u Rusiji. Moja je tvrtka posao odlučila prebaciti u Srbiju.

Kada je riječ o uvjetima života, jako je udobno, ljudi su fini, klima je blaga, hrana dobra, nije skupo kao u Sankt Peterburgu. Ne, neću se vraćati u Rusiju i vjerujem da ću ostati ovdje duže vrijeme”, izjavio je Safron.

U Beograd će se ovih dana preseliti još njegovih kolega, no malo ih koči papirologija. Pomažu im specijalizirane agencije. Jedna takva koja posluje u Srbiji, a do koje je RTS došao preko Telegram grupe u kojoj komunicira tisuće Rusa, otvara račun u banci za 50 eura, radnu dozvolu za 200, a tvrtku kao doo za 350 eura – piše na njihovoj web stranici. Za pomoć u otvaranju poduzeća naplaćuju 150 eura i upravo je to najčešći oblik poslovanja koje Rusi biraju.

U razdoblju od 24. veljače do 24. lipnja ove godine, registrirano je osnivanje 370 privrednih društava i 906 poduzetnika, s osnivačima iz Ruske Federacije. Top četiri djelatnosti, koje je registrirao najveći broj ruskih poduzetnika su informiranje i komunikacije, inovacijske djelatnosti, obrazovanje i ostale uslužne djelatnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close