Uspješno završena druga revizija aranžmana Srbije s MMF-om

Autor: Miroslav Kuskunović , 24. ožujak 2022. u 22:00
Siniša Mali, ministar financija Srbije kaže da je javni dug pod kontrolom/B. P./PIXSELL

Cilj aranžmana je daljnja provedba strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i financijske stabilnosti.

Ministar financija Siniša Mali sastao se s Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio Jan Kejs Martejn, a koja je boravila u Beogradu za drugu reviziju postojećeg aranžmana sa Srbijom.

Cilj aranžmana je daljnja provedba strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i financijske stabilnosti. Zaključeno je da se Srbija dobro nosila s krizom uzrokovanom pandemijom te da je sada važno održati makroekonomsku i fiskalnu stabilnost, posebno u uvjetima velike neizvjesnost uzrokovana globalnim događajima.

Ministar Mali istaknuo je kako je velik broj ciljeva ostvaren, te da je važno nastaviti sa strukturnim reformama, posebice u području javnih poduzeća. U tom smislu najvažnije su reforme tvrtki iz energetskog sektora, kako bi bile spremne za sljedeću zimu, kao i učinkovito upravljanje u tim tvrtkama.

U kontekstu reformi bit će nastavljene aktivnosti na reformi Porezne uprave, te je u tom smislu iznimno važan projekt nove e-fiskalizacije, što znači da će od 1. svibnja svi porezni obveznici imati nove fiskalne uređaje. Oni će biti povezani s Poreznom upravom u realnom vremenu, pa će uvelike doprinijeti borbi protiv sive ekonomije.

Osim toga, važan je i projekt e-računa koji će od 1. svibnja 2022. biti obvezan za javni sektor. Tema posjeta bio je novi sustav obračuna plaća u javnom sektoru “Iskra”, koji će u potpunosti dovesti red u sustav plaća korisnika javnih sredstava, što je jedan od pro reformskih ciljeva.

Sugovornici su se složili da je dobro što je nastavljen priljev izravnih stranih ulaganja, a posebno što su u tijeku razgovori s velikim investitorima, što je izvrstan pokazatelj stanja gospodarstva.

Srbija je 2021., završila s gospodarskim rastom od 7,4 posto, a javni je dug pod kontrolom, napomenuo je ministar Mali.Srbija je u lipnju 2021.,sklopila novi savjetodavni aranžman s MMF-om, Instrument za koordinaciju politika (PCI), koji će trajati do kraja 2023. Aranžman ne podrazumijeva financijsku potporu.

Komentirajte prvi

New Report

Close