Uskoro pokretanje postrojenja za odsumporavanje u TENT A

Autor: Jerko Zlatar , 22. siječanj 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

U narednim tjednima nastavljaju se završni radovi i probni testovi na blokovima A3 i A4.

Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih plinova u Termoelektrani Nikola Tesla A u završnoj fazi i da će biti pušteno u probni rad do travnja.

“Izgradnja postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani Nikola Tesla A jedan je od najvažnijih ekoloških projekata u našoj zemlji, koji će građanima Obrenovca i okoline osigurati čistiji zrak, ali i smanjiti emisiju sumpor dioksida kroz oko 10 puta.

Očekujemo da ćemo do travnja ove godine ovo postrojenje pustiti u probni rad, što će pridonijeti zdravijem okolišu, produžiti radni vijek elektrane, te je uskladiti s graničnim vrijednostima Europske unije. “, rekao je ministar.

Istaknula je da se sustav za odsumporavanje dimnih plinova u TENT A gradi na četiri bloka, A3-A6, kao i postrojenje za pripremu vapnenca i proizvodnju gipsa, kao nusproizvoda koji se može koristiti u građevinska industrija.

“Zahvaljujući najsuvremenijoj tehnologiji, postrojenje za odsumporavanje ne samo da omogućuje smanjenje utjecaja štetnih plinova na okoliš i zdravlje ljudi, već i mogućnost proizvodnje gipsa iz otpada kao nusproizvoda i korištenja u građevinskoj industriji.”

To pokazuje da EPS može imati značajnu ulogu u kružnom gospodarstvu u našoj zemlji. Ovog tjedna tijekom testiranja postrojenja proizvedene su prve količine gipsa iz otpada u TENT-u A koji je transportiran u silose, gdje smo svjedočili da blokovi A5 i A6 ne ispuštaju uobičajeni tamni dim, što su prvi pokazatelji važnosti ove biljke.

U narednim tjednima nastavljaju se završni radovi i probni testovi na blokovima A3 i A4 kako bismo uskoro imali funkcionalno i potpuno završeno postrojenje”, rekla je.

“Energetska tranzicija podrazumijeva da, uz uvođenje novih kapaciteta iz OIE, poštujemo najviše ekološke standarde u našim toplinskim kapacitetima, koji će i dalje biti važan stup u energetskom miksu”, izjavila je.

Komentirajte prvi

New Report

Close