Uskoro jednostavnija vizna procedura za strance u Srbiji

Autor: Miroslav Kuskunović , 27. studeni 2023. u 05:47
Foto: Pixabay

Budući portal Living in Serbia objedinit će na jednom mjestu postupke za apliciranje i izdavanje viza.

Kancelarija za informacijske tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije planira da 65 milijuna dinara plati izradu i implementaciju softverskog rešenja za strance, za što je raspisana i javna nabavka.

Budući portal Living in Serbia objedinit će na jednom mjestu postupke za apliciranje i izdavanje viza, podnošenje zahtjeva za Jedinstvenu dozvolu i podnošenje zahtjeva za odobrenje boravka u Srbiji za sve strane državljane.

Projekt će se oslanjati na softverska rešenja koja već postoje i to on line aplikaciju za Vizu D - duži boravak u svrhu zapošljavanja stranih državljana koji dolaze iz zemalja viznog režima (eKonzulat) i online-aplikaciju za obradu zahtjeva stranih državljana za odobrenje privremenog boravka, koja je implementirana u sklopu Portala eUprava (eStranac).

Putem budućeg portala Living in Serbia, stranci će moći podnijeti zahtjeve za vizu za kraći boravak (Viza C) za punoljetne i maloljetne osobe, kao i zahtjeve za vizu za duži boravak (Viza D) i Jedinstvenu dozvolu.

Portal treba omogućiti i poslodavcima podnošenje zahtjeva za vizu za duži boravak u ime stranaca. Buduće aplikativno rješenje treba omogućiti i izdavanje vize u elektronskom obliku – eViza.

Komentirajte prvi

New Report

Close