Ulagači odustali od Genexovog tornja zbog sudskih sporova

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2022. u 07:00
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Dvije kompanije povukle su se iz nadmetanja za poslovni toranj nakon što su predstavnici Skupštine stanara drugog, stambenog tornja, podnijeli kaznenu prijavu kojom je obuhvaćen i stečajni upravitelj.

Nije točno da za kupovinu Genexovog poslovnog tornja u Beogradu nije bilo zainteresiranih, čak dvije kompanije bile su spremne sudjelovati u nadmetanju, ali su se povukle nakon što su predstavnici Skupštine stanara drugog, stambenog tornja, podnijeli novu kaznenu prijavu, doznaje Danas. Naime, prošlog tjedna objavljeno je da je propala i druga prodaja Genexovog tornja.

Organizirana korupcija

Na prodaju je bilo ponuđeno 28 poslovnih prostora, površine 14.943 četvornih metra, a dok prostori između 27. i 37. kata imaju površinu veću od 1450 kvadrata. Prodajnu cjelinu činile su i garaža ukupne površine 9023 kvadrata, kao i deset garažnih prostora površine 6445 kvadrata.

“Prva prijava, koju smo dostavili Trećem javnom tužiteljstvu, ovih dana trebala bi biti proslijeđena Višem javnom tužiteljstvu jer je riječ o organiziranoj skupini, a danas predajemo drugu, s novim detaljima. Prijavom je obuhvaćena i Agencija za licenciranje stečajnih upravitelja kao i stečajni upravitelj, jer se bez njihove suglasnosti ne bi mogao odvijati niti jedan postupak u stečaju, te sumnjamo da je tu riječ o organiziranoj korupciji”, kaže Božidar Stavrić, predsjednik Skupštine stanara stambenog tornja.

On ističe da je javnost već obavijestio o tome da je jedan stan u tornju, bez ikakvog pravnog osnova, prenesen na brata stečajnog upravitelja Desimira Mrdovića, ali da katastar to nije htio upisati.

“Preko tog stana pokušali su napraviti novu Skupštinu stanara, međutim, ona nikada nije konstituirana. Uspjeli su, ipak, smijeniti našeg izabranog profesionalnog upravitelja zgrade i postaviti svog kako bi spriječili sporove koje smo pokrenuli protiv njih. To im nije uspjelo, o svemu što se događalo obavijestili smo vladu, pisali smo i predsjedniku, Ministarstvu gospodarstva, Privrednom sudu, otišli smo u tužiteljstvo”, objašnjava Stavrić i tvrdi da su braća Mrdović prisvojila prolaz između dva tornja koji pripada Skupštini stanara, kao i galeriju koju je stečajni upravitelj Budimir Mrdović prepisao na svog sina Luku.

O tome su obavijestili javnost, ali i institucije te je dogovorena prodaja propala.

Stečaj Genexa kao i kasnije njegove tvrtke kćeri Internacional CG, već godinama privlači pažnju jer se za završetak tog postupka vezuje i isplata socijalnog programa utvrđenog u vrijeme privatizacije, prema kojem su bivši radnici imali pravo na 200 eura po godini staža.

Međutim, iako je velik dio imovine prodan novim vlasnicima, samo je oko 300 bivših radnika dobilo svoj novac dok je oko 5000 na čekanju. U međuvremenu je otvoren stečaj, a stečajnom upravitelju se zamjera neracionalno trošenje novca, te što je zaposlio nekoliko članova svoje obitelji i prijatelje.

Presude ne pomažu

Prema riječima Branka Radičevića, jednog od predstavnika bivših radnika, čak i ako se proda toranj, oni ne očekuju da će biti izdvojen dio za njih jer ima dosta hipoteka. Objašnjava da novca za isplatu i sada ima, jer se na računu kompanije nalazi 200 milijuna eura.

5000 radnika

Genexa čeka isplatu novca iz socijalnog programa

“Radnici ICG-a i Genexa imaju četiri izvršne presude Ustavnog suda, ali im to ne pomaže da ostvare svoje pravo. Istovremeno, novac s računa ljudima koji vode stečaj donosi oko 50 milijuna dinara kamate mjesečno, a da ne govorimo o tome koliko je besmisleno da se u stečaju drži kompanija koja ima toliko novca na računu. Zapravo, stečaj je otvoren odmah nakon odluka Ustavnog suda iz 2014. godine i jasno je da je to urađeno kako bi se izbjegla isplata”, kaže Radičević.

Dodaje da je državi iz nekog razloga teško isplatiti socijalni program iz novca koji je dobiven od prodaje kompanije koju su ti radnici gradili.

Komentirajte prvi

New Report

Close