Ubrzanje inflacije u Srbiji u veljači, najviše zbog hrane i energije

Autor: Poslovni dnevnik , 15. ožujak 2023. u 07:00
U NBS-u procjenjuju da će inflacija od drugog tromjesečja krenuti silaznom putanjom, uz značajan pad u drugoj polovini tekuće godine/Shutterstock

Međugodišnja inflacija u veljači iznosila je 16,1 posto, što je u skladu s očekivanjima Narodne banke Srbije.

Međugodišnja inflacija u veljači iznosila je 16,1 posto, što je u skladu s očekivanjima Narodne banke Srbije i projekcijama za prvi kvartal, objavila je središnja banka.

Ipak, oko dvije trećine doprinosa ukupnoj inflaciji odnosi se na rast cijena hrane i energije. Kad je riječ o mjesečnoj inflaciji, ona je u veljači iznosila 1,4 posto, što je jednako ostvarenju iz siječnja.

Hrana i piće
Mjesečnu dinamiku inflacije u veljači prvenstveno je obilježio rast cijena hrane, a u manjoj mjeri cijene unutar bazne inflacije. Mjesečni rast cijena prerađene hrane u veljači iznosio je 1,9 posto, dok su cijene neprerađene hrane porasle za 4,2 posto, potaknute višim cijenama povrća i voća.

Promatrano u odnosu na veljaču 2022. godine, cijene hrane i bezalkoholnih pića više su za 24,6 posto. Visok međugodišnji rast cijena hrane najvećim je dijelom posljedica faktora ponude na koje mjere monetarne politike ograničeno utječu, prvenstveno još uvijek visokih razina svjetskih cijena hrane, poskupljenja inputnih troškova u proizvodnji hrane te negativne posljedice prošlogodišnje suše.

Na mjesečnoj su razini cijene energenata u veljači rasle sporije u odnosu na ukupnu inflaciju te su porasle za 0,4 posto, uz rast cijena naftnih derivata od 1,5 posto.

Temeljna inflacija
Isto tako, mjesečni rast cijena u okviru bazne inflacije bio je sporiji u odnosu na ukupnu inflaciju te je u veljači iznosio 0,9 posto.

Temeljna inflacija (indeks potrošačkih cijena bez hrane, energije, alkohola i cigareta) nastavlja se kretati na znatno nižoj razini od ukupne inflacije – u veljači je iznosila 11,1 posto, čemu značajno pridonosi očuvana relativna stabilnost tečaja.

NBS očekuje da će se međugodišnja inflacija zadržati na sličnoj razini i u ožujku, prvenstveno kao posljedica nastavka prijenosa visokih troškovnih pritisaka iz prošlog razdoblja na cijene hrane i ostalih industrijskih proizvoda, kao i korekcija cijena struje i plina.

Komentirajte prvi

New Report

Close