U Vojvodini obustavljeno navodnjavanje

Autor: Poslovni dnevnik , 21. srpanj 2022. u 07:00
Iz akumulacija Moravica, Zobnatica i Sava navodnjava se 3200 hektara/M. Sušenj/PIXSELL

JVP Vode Vojvodine u posljednje vrijeme ulaže znatno više sredstava u izgradnju ili rekonstrukciju sistema za navodnjavanje.

Na području Vojvodine, visoke temperature u proteklih mjesec dana i najveća suša od 2012. godine, prouzročili su niske vodostaje rijeka, ali i zabrinjavajuće spuštanje razine vode na pojedinim akumulacijama, piše danas.rs.

S obzirom na to da se nivo vode na akumulacijama Moravica, Zobnatica i Sava spustio na biološki minimum, Pokrajinska vodna inspekcija naložila je obustavu navodnjavanja iz navedenih akumulacija. Iz ovih akumulacija navodnjavalo se 3200 hektara, a zabrana će biti na snazi sve dok se razine vode ne povećaju.

Otežavajuća okolnost je činjenica da se ni jedna od ovih akumulacija ne može dopunjavati vodom iz prirodnih vodotoka ili kanalske mreže, već količina vode direktno zavisi od meteoroloških uvjeta – kiše.

Imajući ovo u vidu, ali i sve učestalije i intenzivnije sušne periode, JVP Vode Vojvodine u posljednje vrijeme ulaže znatno više sredstava u izgradnju ili rekonstrukciju sistema za navodnjavanje.

Trenutno se iz Hs DTD, regionalnih i dvonamjenskih sistema navodnjava oko 70.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i bez obzira na izuzetno sušan period i visoke temperature, navodnjavanje iz kanalske mreže je stabilno.

Komentirajte prvi

New Report

Close