U suradnji s EU otvorena škola za seoske domaćine

Autor: Miroslav Kuskunović , 21. prosinac 2022. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Nositelj projekta je organizacija koja je na mapi socijalno odgovornog poslovanja i socijalnih inovacija, među vodećim u Europi – Casa Netural.

Centar za socijalno odgovorno poduzetništvo sa konceptom Rural Hub-a tijekom 2022. i 2023. godine će sudjelovati na Erasmus plus projektu “Otvorena škola za seoske domaćine” (Open School for Village Hosts), objavila je ova organizacija

Nositelj projekta je organizacija koja je na mapi socijalno odgovornog poslovanja i socijalnih inovacija, među vodećim u Europi – Casa Netural. Kako se navodi u priopćenju EU je prepoznala depopulaciju ruralnih područja kao jedan od problema koji traje desetljećima unazad.

Problem je kompleksan i ne može se reći da ovisi samo od geopolitičkih, ekonomskih ili prirodnih uvjeta, jer bi u suprotnom, depopulacija bila karakteristična za države Zapadnog Balkana ili krajnjeg sjevera Europe. Izazovi svake regije u Europi su drugačiji, ali im je zajedničko to što bilježe porast depopulacije ruralnih područja.

Kako bi iskoristio znanja i iskustva različitih zemalja Europe iz sektora, projekt Open Schooll for Village Hosts okuplja stručnjake i inicijative iz šest država.

To su Casa Netural iz Italije, Consorzio Materahub industrie culturali e creative iz Italije, Fundacio Privada Elisava Escola Universitaria iz Španjolske Holis Iz Mađarske, Centar za socijalno odgovorno poduzetništvo iz Srbije – CDOP, KobieTy iz Poljske i Radosa partneriba iz Letonije.

Tijekom proljeća i ljeta 2022. godine, dizajniran je model kompetencija, osmišljen na takav način, da nam omogućava da budemo svjesni i fokusirani, imajući na umu krajnjeg korisnika, da pomognemo budućim korisnicima da ostvare svoje poslovne ciljeve i proizvedemo moderne i inovativne poslovne modele koji su održivi, kako ekonomski tako i ekološki.

Ovako dizajniran okvir kompetencija je osnova za novu priliku za posao – seoskog domaćina, ističu nositelji projekta. Ideja nije nova, postojale su i druge inicijative sa ciljem da se potakne i pomogne oživljavanje ruralnih područja i sela. Ovog puta, osoba je u centru promjene, a ne geografsko područje.

Komentirajte prvi

New Report

Close