Šljiva 30% manje, voćari na rubu rentabilnosti

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2023. u 06:59
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Šljiva je u Šumadiji zasluženo dobila svoju manifestaciju Dane šljive u Stragarima koja okuplja proizvođače rakija i voćare, ali i turiste.

Ovogodišnji je urod šumadijskih šljiva smanjen za 30 posto, a cijena koja varira od 50 do 55 dinara po kilogramu na rubu je rentabilnosti, prenosi portal biznis.rs.

“Ako računamo na tone i na vagone, obim proizvodnje je sad mnogo veći nego ranije, jer se intenzivnije radi i postiže se veći prinos. Nekad je to bilo prepušteno slučaju, kad rodi-rodi, to su bile stare autohtone sorte koje su rađale svake druge, treće godine. Sad se tako radi da imamo rezidbu i dobru zaštitu, tako da uglavnom svake godine rodi. Kao komercijalne sorte su jedino za sada isplative Čačanska lepotica i Stanley”, izjavio je za RTV voćar Mirko Perić iz Masloševa kod Kragujevca.

Šljiva je u Šumadiji zasluženo dobila svoju manifestaciju Dane šljive u Stragarima koja okuplja proizvođače rakija i voćare, ali i turiste.

“Svega 25 posto od ukupne količine rakije koja se proizvede u Šumadiji, a to je sedam i po milijuna litara godišnje, proizvode se kroz registrirane destilerije, a više od 70 posto je nešto što se kategorizira kao nelegalna, odnosno domaća kućna proizvodnja. Tu ima prostora za unapređenje. S jedne strane želimo našim destilerijama omogućiti da imaju stabilan izvor opskrbe sirovinom, odnosno destilatom, koju će oni poslije prerađivati u finalni proizvod, a s druge strane želimo domaćim kućnim proizvođačima pomoći da svoju proizvodnju unaprijede tehnološki u smislu kvalitete, i da imaju relativno stabilan plasman”, objasnio je direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović.

Komentirajte prvi

New Report

Close