U staro željezo odlazi 400 kilometara vojvođanskih pruga

Autor: Poslovni dnevnik , 08. lipanj 2022. u 08:00
Ugovorom o prodaji sekundarnih sirovina predviđena je i obveza demontaže, prijevoza i deponiranja željezničkih pragova/S. Niketić/PIXSELL

Kompanija za infrastrukturu odlučila je u iduće dvije godine demontirati pruge na kojima se željeznički promet ne odvija desetljećima.

Stotine kilometara napuštenih pruga u Srbiji definitivno odlaze u povijest, preciznije staro željezo. Od Banatskog Petrovog Sela do Ade, baš kao od Sente do Kanjiže ili od Sombora do Bačkog Brega, vlakom se ne može ravno 44 godine, prenosi Ekapija.

Odlukom Infrastrukture željeznice da se ove, kao i još 12 lokalnih pruga demontiraju, uklone i prodaju kao sekundarne sirovine, umire svaka nada da će se ikada više i moći.

Oslobađanje zemljišta
Ovo željezničko poduzeće odlučilo je u iduće dvije godine demontirati oko 435 kilometara starih pruga u Srbiji, na kojima se željeznički promet desetljećima ne odvija i nisu predviđene za daljnje korištenje. I gotovo sve ugašene trase se nalaze u Vojvodini – čak 400 kilometara. Kada kolosijeci odu u “staro željezo”, oslobodit će se 590 hektara zemljišta u 26 općina.

Profesor s katedre za promet Fakulteta tehničkih znanosti u Novom Sadu Gordan Stojić naglašava da je ovo poduzeće prije odluke moralo provesti analizu stanja i procjenu tržišta, a nije siguran koliko je to ozbiljno učinjeno.

“Potrebe stanovništva da putuje i potrebe gospodarstva nisu nestale”, ističe Stojić. “Tokovi putnika i robe postoje. Oni su prešli na cestovni promet, jer im je pouzdaniji od željezničkog. Tehnički fakultet je radio studije za potrebe općina i došli smo do zaključaka, između ostalog, da je pad broja prevezenih putnika u izravnoj vezi s padom broja putničkih vlakova.

Kvalitetna analiza tržišta bi pokazala da regionalni željeznički promet ima svoje mjesto. Glavni koridori vjerovatno neće zadovoljiti potrebe gospodarstva, koje je, ipak, locirano dalje od njih. Treba gledati iz kuta zadovoljenja potreba stanovništva i poduzeća. Kada se izgrade koridori, svi bi trebalo prijeći živjeti u Beograd, Novi Sad i Niš”, kaže Stojić.

Infrastruktura željeznice s druge strane, poručuje da je riječ o prugama čije funkcioniranje i održavanje ni na koji način nije bilo isplativo, a bilo kakve nove investicije i popravci nemaju ni ekonomsko, ni prometno opravdanje. Ugovor o prodaji ostataka demontiranih pruga potpisali su sa kompanijom ZGOP iz Novog Sada. Stići će im šine, skretnice, dijelovi i kolosiječni pribor.

21

milijun eura iznosit će ukupni prihod u 2022. od sekundarne sirovine

Riješen problem
“Riječ je o oko 25.000 tona sekundarnih sirovina, čijom će prodajom Infrastruktura željeznice Srbije zaraditi nešto više od 302 milijuna dinara (2,6 milijuna eura)”, kažu u ovom poduzeću. “Prethodnih desetljeća bilo je više pokušaja da se učini ovaj veliki posao i riješi problem starih pruga u Srbiji, ali su se svi završavali neuspješno.

Ovog puta, javna prodaja sekundarnih sirovina sa starih pruga je dugo, pažljivo i detaljno planirana, što je dovelo do uspješne realizacije i potpisivanja odgovarajućeg ugovora.

Sektor za nabavke i centralna skladišta Infrastrukture željeznice Srbije, uz punu podršku poslovodstva kompanije, na taj način proveo je jednu od najvećih javnih prodaja u Srbiji u posljednjih deset godina”, kažu u toj javnoj kompaniji.

Ugovorom o prodaji sekundarnih sirovina s ovih 15 pruga predviđena je i obveza demontaže, prijevoza i deponiranja željezničkih pragova, prema aktualnim zakonskim rješenjima koja reguliraju ovo područje, prioćila je Infrastruktura željeznice.

“To znači da će oko 350.000 otpadnih drvenih željezničkih pragova, koji po posljednjoj klasifikaciji predstavljaju opasan otpad, biti ustupljeni na dalje raspolaganje kompaniji koja je taj posao dobila na natječaju Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Vrijednost otpadnih drvenih železničkih pragova, koji će na ovaj način biti uklonjeni, uglavnom s područja Vojvodine, iznosi oko 6,8 milijuna eura”, stoji u priopćenju

Ugovor su potpisali s kompanijom Metalfer Steel Mill iz Sremske Mitrovice, u zajedničkoj ponudi s tvrtkom Eko unija SN iz Stare Pazove.

U ovoj godini od prodaje sekundarnih sirovina dogovoren je prihod od oko 21 milijuna eura. Početna cijena na ovoj javnoj prodaji iznosila je 1,46 milijardi dinara, pa je između početne i ugovorene cijene ostvarena razlika od 373 milijuna dinara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close