U Srbiji zasijano manje pšenice; dogodine će urod biti slab

Autor: Miroslav Kuskunović , 07. studeni 2023. u 06:55
Foto: Shutterstock

Predsjednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je kako su poljoprivrednici znatno smanjili površine pod pšenicom, a on je sam zasijao samo 50 posto u odnosu na prošlogodišnjih 150 hektara.

Jesenja sjetva pšenice u Srbiji se bliži kraju, zasijano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nagnojeno, sjeme je korišteno s “tavana”, a ne deklarirano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su srpski poljoprivrednici za agenciju Betu.

Predsjednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je kako su poljoprivrednici znatno smanjili površine pod pšenicom, a on je sam zasijao samo 50 posto u odnosu na prošlogodišnjih 150 hektara.

“Razlog za odustajanje od sjetve pšenice je skupo mineralno gnojivo, a niske cijene pšenice i strah kakve će biti naredne godine. U velikim smo minusima, dižemo nove kredite da bi zakupili zemljište, a mnogi od toga odustaju”, rekao je Jakšić.

Dodao je da je ove godine na gubitku zbog pšenice od 30.000 eura do 40.000 eura. Jakšić je rekao kako je prekinuo berbu kukuruza jer nije bilo praznih javnih skladišnih kapaciteta zbog neprodane prošlogodišnje robe, a da je u međuvremenu sijao pšenicu, ali da su uvjeti jako teški jer nedostaje vlaga zbog čega ona slabo niče.

Potvrdio je da niti uljana repica, koja je ranije posijana, nije u dobrom stanju. Jakšić ističe kako je kiša, koja je pala prije nekoliko dana i nije dovoljna za zasijane usjeve, napravila problem i kukuruzu koji nije obran jer je povećala vlagu zrna, pa će biti veći odbici i niža cijena.

Poljoprivrednik iz okoline Subotice Miroslav Matković rekao je da su poljoprivrednici u tom dijelu Srbije također zasijali upola manje površine pšenicom, a da je upotreba mineralnog gnojiva smanjeno skoro isto za 50 posto.

“Ove godine je sjetva pšenice ‘siromašna’, sijali smo ‘tavansku’ pšenicu što znači manji prinos jer se država nije postarala da osigura jeftino deklarirano sjeme. Ono je ove godine četiri puta skuplje nego što je bilo do prošle godine”, rekao je Matković, koji je predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivrednika Subotice.

Dodao je kako je 29. rujna na razgovoru s ministricom poljoprivrede Jelenom Tanasković predočen taj problem, ali da mu ona nije pridala poseban značaj. Rezultat tako siromašne sjetve će, kako je rekao, biti umanjen urod. 

Komentirajte prvi

New Report

Close