U Srbiji u dva desetljeća proizvodnja mesa pala za oko 150.000 tona

Autor: Miroslav Kuskunović , 19. rujan 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Srbija je 1990. proizvodila oko 650.000 tona svih vrsta mesa godišnje. Prije 35 godina na domaćim je farmama bilo više od 5,5 milijuna svinja. Danas ih je službeno do 2,7 milijuna.

Slanina, čvarci, pršuta i šunka ovih dana su u Srbiji potisnuti u drugi plan. Parizer je dobio ogroman značaj i reklamu kakvu do sada vjerojatno nije imao nijedan tradicionalni srpski suhomesnati proizvod.

Potrošnja parizera, prije svega zbog njegove cijene, u prošlosti se vezala za potrošnju među najsiromašnijim slojem stanovništva, a proteklih dana, ni mnogi koji ga (više) ne jedu, nisu odoljeli da ga slikaju u svom tanjuru i da fotografije objave na društvenim mrežama uz najrazličitije komentare. Njegovo spominjanje otvorilo je i uvijek aktualno pitanje mesne industrije u Srbiji, koja se sve više bazira na uvozu.

Domaće potrebe
Godišnja proizvodnja svih vrsta mesa u Srbiji je oko 500.000 tona, i za oko 150.000 tona je manja u odnosu na prije dva desetljeća. Srbija godišnje ne proizvodi dovoljno svinjskog mesa kako bi pokrila domaće potrebe. U proteklih 20 godina pala je i potrošnja, koja sada iznosi oko 42 kilograma svih vrsta mesa po stanovniku godišnje.

Nenad Budimović, tajnik Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije kaže kako se u Srbiji i dalje proizvodi dovoljno svih vrsta mesa, osim svinjskog, jer od ove vrste nedostaje oko 10 posto. U Srbiji je registrirano nekoliko stotina proizvođača i prerađivača mesa, navodi Budimović. On kaže da je, za razliku od trgovačkih lanaca, koji su uglavnom prešli u ruke stranih kompanija, klaonička i prerađivačka industrija ostala u vlasništvu domaćeg kapitala.

Prije nekoliko godina najavljivan je dolazak jedne velike njemačke kompanije, koji je trebala otvoriti farme širom Srbije, ali ovaj projekt nije realiziran.

S obzirom na stočni fond, koji je sve manji i parizer ćemo morati uvoziti u sve većim količinama, iako je poznato da je ova vrsta salame pravi od manje kvalitetnog mesa i ostataka. Budimović navodi da se najviše svinjskog mesa uvozi iz Španjolske, Mađarske, Danske i Ruske Federacije, dok iz svih tih zemalja osim Rusije, Srbija kupuj i mesne prerađevine, a hrenovke, parizer, šunku, pečenicu i ostale proizvode uvozi i iz Hrvatske i Austrije.

Agroekonomski analitičar Branislav Gulan smatra kako je stočarstvo u Srbiji odavno na stranputici. On ističe da je Srbija 1990. godine godišnje proizvodila oko 650.000 tona svih vrsta mesa i da je prije 35 godina na domaćim farmama bilo više od 5,5 milijuna svinja. Danas službeno ima do 2,7 milijuna, dok je procjena stočara da Srbija ima i manje od dva milijuna svinja.

Srednje razvijena zemlja mora imati svinja koliko i stanovnika, a ako se uzme u obzir da Srbija ima oko 6,8 milijuna stanovnika, a manje od dva milijuna svinja, situacija je jasna. Za prvih sedam mjeseci ove godine uvezeno je 18.000 tona svinjskog mesa i 180.000 prasaca

Rast prihoda
Prema podacima bonitetne kuće Company Wall, koje je objavio portal Biznis, u Srbiji se preradom i konzerviranjem mesa i proizvoda od mesa bavi ukupno 828 kompanija. Od toga je 654 mikro firmi, 143 male, 22 srednje i devet velikih kompanija.

Sve zajedno u 2021. godini su prihodovale nešto više od 164,2 milijarde dinara (1,4 milijarde eura), što je blagi rast u odnosu na 2020. kada je ukupan prihod bio 147,8 milijardi dinara (1,3 milijardi EUR).

Komentirajte prvi

New Report

Close