U Srbiji trećina tvrtki i obrta u vlasništvu žena

Autor: Miroslav Kuskunović , 05. prosinac 2023. u 07:00
Srbija je po udjelu tvrtki i obrta u vlasništvu žena na europskom prosjeku/Shutterstock

Projekt ‘Žene poduzetnice – snaga ekonomije’ PKS provodi se sa Unicredit bankom.

U Srbiji je trećina tvrtki i obrta u vlasništvu žena, što je i europski prosjek”, kazala je direktorica Sektora poduzetništva Privredne komore Srbije (PKS) Branislava Simanić.

Ona je na predstavljanju projekta ‘Žene poduzetnice – snaga ekonomije’ kazala kako je i dalje ženama potrebna podrška da bi ih što više bilo u biznisu. U tom cilju je PKS, kako je kazala, prije pet godina formirala Sekciju za žensko poduzetništvo, koja okuplja veliki broj članica, prenosi Beta.

“Cilj nam je da imamo što više uspješnih dama, a kroz sekciju im pomažemo da izađu na strana tržišta, na sajmove. Također organiziramo razne edukacije za njih i apsolutno smo posvećeni unapređenju ženskog poduzetništva i njihovom ekonomskom osnaživanju”, rekla je Simanić. Najavila je da će PKS u suradnji sa UniCredit bankom 13. prosinca u Beogradu organizirati međunarodnu konferenciju o ženskom poduzetništvu.

Projekt ‘Žene poduzetnice – snaga ekonomije’ PKS provodi se sa Unicredit bankom koja, po riječima direktorice za identitet i komunikacije Svetlanom Bunčić, kontinuirano podržavaju žensko poduzetništvo. Ona je naglasila kako je UniCredit banka jedna od rijetkih kompanija koja se može pohvaliti da i muškarci i žene imaju jednake šanse biti na svim pozicijama.

“U osnovi našeg poslovanja su ravnopravnost, inkluzija, različitost. Na upravljačkim pozicijama imamo 50 posto žena, a razlike u plaćama muškaraca i žena na sličnim ili istim pozicijama smo sveli na minimum”, kazala je Bunčić.

Članica Sekcije za žensko poduzetništvo PKS Katarina Beljić kazala je kako kroz to udruženje omogućeno povezivanje sa drugim poduzetnicama, u cilju lakšeg poslovanja i širenja na tržišta izvan Srbije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close