U Srbiji slaba kontrola zdravstvene ispravnosti hrane

Autor: Miroslav Kuskunović , 04. rujan 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Organizacija potrošača mogla bi se financirati od dijela sredstava od kazni kao u Italiji.

Predsjednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović izjavio je kako se nadležne institucije u Srbiji ne bave ozbiljno kontrolom zdravstvene ispravnost hrane, a da se Savjet za sigurnost hrane nije sastao pet godina.

On je, povodom vraćanja druge pošiljke voća za 15 dana iz Hrvatske zbog upotrebe zabranjenog pesticida klorpirifosa, rekao da u Srbiji uopće ne postoji kontrola upotrebe zaštitnih sredstava i perioda karance.

“Kod nas skoro da ne postoji kontrola upotrebe pesticida, fungicida, insekticida i perioda trajanja karence. Nacionalna organizacija potrošača Srbije skoro 10 godina traži da joj se osigura sredstva kako bi mogla da daje uzorke na analizu u neovisnom laboratoriju, ali joj nisu dodijeljena”, rekao je Papović za Betu.

Dodao je da se Savjet za sigurnost hrane, pri Ministarstvu poljoprivrede, koji bi trebalo da se bavi procjenom rizika u sektoru sigurnosti hrane, osnovan u svibnju 2017. nije sastao pet godina.

Papović je rekao da Savjet daje odobrenje kada se neki novi proizvod treba plasirati na tržištu na temelju sastava koji navede proizvođač, a pitanje je, kako je rekao, da li će se kao takav i pojaviti na tržištu.

On je rekao da potrošači nikada nisu saznali kada inspekcija povuče robu sa tržišta zbog neispravnosti tko je njezin proizvođač, kao ni u slučaju breskvi koje su vraćene iz Hrvatske, kako bi mogli da ga izbjegavaju.

Papović je rekao da su za sigurnost hrane odgovorni, ne samo proizvođači, već i trgovci. “Poljoprivredne apoteke, koje prodaju zaštitna sredstva su se namnožile i obogatile jer imaju preparate za sve, pa i za ubrzano zrenje plodova”, rekao je Papović.

Organizacija potrošača, kako je rekao, mogla bi se financirati od dijela sredstava od kazni kao u Italiji i ocijenio kako i Komisija za zaštitu konkurencije ne radi svoj posao i utvrđuje zloupotrebe na tržištu, osim što obavještava što su takve komisije uradile u drugim zemljama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close