U Srbiji se godišnje otvori oko 100 novih destilerija

Autor: Miroslav Kuskunović , 21. prosinac 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

U državi je ukupno registrirano oko 730 proizvođača žestokih alkoholnih pića, a i izvoz rakije na inozemna tržišta godišnje raste po stopi većoj od 20 posto.

Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) u Srbiji se godišnje proizvede oko 50 milijuna litara rakije, od čega se 20 milijuna litara proizvede za osobne potrebe. U državi je ukupno registrirano oko 730 proizvođača žestokih alkoholnih pića, a i izvoz rakije na inozemna tržišta godišnje raste po stopi većoj od 20 posto.

Rakija se najviše izvozi u Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Njemačku i SAD, ali se lista tih destinacija širi, pa se je srpska domaća rakija počela izvoziti i u Azerbajdžana, i baltičke države, podsećaju u Infostudu.

Aleksandar Bogunović, tajnik Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, kazao je za taj site kako postoji posljednjih godina veći interes za otvaranje destilerija, ali da se uglavnom radi o ljudima koji žele proizvoditi rakiju kao dodatni posao, odnosno kao hobi kojim bi se bavili na zakonom propisan način.

“Usvajanjem Zakona o jakim alkoholnim pićima znatno je pojednostavljena procedura registracije proizvođača, pa se zbog te činjenice veliki broj onih koji su prethodno pekli rakiju odlučio na registraciju i posluje na legalan način. Godišnje se osnuje oko 100 novih destilerija, ali se određen broj i briše iz registra. Najveći broj su mali proizvođači, ali činjenica je da broj raste, kao i proizvodnja rakije u Srbiji”, kaže Bogunović.

Srpska rakija trenutno se najčešće izvozi u Sloveniju, Njemačku, Švicarsku, zatim Crnu Goru, SAD i Australiju., no pravi boom se očekuje nakon otvaranja novih tržišta.

Potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine otvoren je i put za izvoz srpske rakije, domaćeg pića bez kojeg ne može proći nijedno slavlje, a nekima ni dan jer se u Srbiji vjeruje da je čašica rakije dobra za zdravlje.

Srpska domaća rakija je autentično piće koje je poznato u našem bližem okruženju, ali u zemljama EU i dalje malo ljudi zna nešto o ovom alkoholnom piću – rekao je za “Dnevnik” potpredsjednik Upravnog odbora Sindikata Proizvođači rakije Srbije, dr. Ivan Urošević.

Komentirajte prvi

New Report

Close