U Srbiji rasprodana putovanja u inozemstvo za Prvi svibanj

Autor: Poslovni.hr , 01. svibanj 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

Mjesta više uopće nema za odlazak u europske gradove, Hrvatsku, Tursku, Sjevernu Makedoniju i Egipat.

Turističke agencije u Srbiji zatečene su time što su svi aranžmani za prvosvibanjske praznike rasprodani, mjesta nema niti za putovanja u europske gradove, Hrvatsku, Tursku, Sjevernu Makedoniju i Egipat. Iz agencija kažu da im je žao što ponuda nije bila veća, ali da u trenutku kada su ta putovanja planirana nije izgledalo da će biti toliko zanimanje.

Grčki hoteli povećali cijene

Također, krenula je i prodaja ljetnjih aranžmana za Grčku u predsezoni, piše Politika. Prema riječima Ljubiše Nešovanovića iz agencije Robinzon, već nema mjesta u pojedinim grčkim turističkim centrima. Hoteli su povećali cijene, dok za smještaj u apartmanima nema promjena u odnosu na 2021., iako je realno očekivati da će doći poskupljenja.

“Prodaja aranžmana za Albaniju malo kasni, a najbolje idu ponude s avionskim prijevozom. Mislim da će ovog ljeta za turiste iz Srbije glavno odredište biti Grčka, pa Turska, Egipat, ali i Istra za koju sada ima zanimanja”, kaže Nešovanović. Upitan kako objašnjava da su aranžmani za Prvi svibanj tako brzo rasprodani i znači li to da je pred nama povratak putovanja na razinu iz 2019. godine, odgovara da postoji želja ljudi za putovanjima.

“Presudile su i cijene, aranžmani za inozemstvo daleko su jeftiniji nego vikend u nekoj domaćoj banji. Noćenje za jednu osobu na Kopaoniku stoji kao tri noći u Pragu s uračunatim troškovima prijevoza i vodiča. No, i ti aranžmani u domaćim turističkim mjestima se prodaju”, objašnjava sugovornik Politike. On dodaje da na domaćim planinama i dalje ima mjesta.

Proljetna putovanja su i ranije bila najzanimljivija domaćim putnicima te su agencije prethodne dvije godine imale ozbiljne gubitke upravo u tom razdoblju godine.

Albanija ukida sve mjere

S druge strane, Grčka je od 1. svibnja najavila ukidanje svih mjera za ulazak u zemlju. Aleksandar Seničić, direktor Yute, nacionalne asocijacije turističkih agencija, kaže da najave iz Grčke stoje, ali da treba ipak pričekati i službenu potvrdu.

Prema izjavama grčkih ugostitelja i hotelijera, očekuje se sezona koja bi trebala biti još bolja od one 2019. godine jer zanimanje raste i iz europskih zemalja. Prema podacima Europske komisije, 50 posto Europljana je izjavilo da će ići na ljetovanje do kolovoza, iako raspolažu s nešto manje novca. Dojam iz srpskih turističkih agencija je da se prilike brzo normaliziraju, pa čak i usto što rat u Ukrajini i dalje traje. Kako navode, zastoja rezervacija bilo je na početku rata, međutim, sve se normaliziralo. Iz Ministarstva vanjskih poslova ističu da se uvjeti za putovanja prema svim zemljama ažuriraju svakodnevno i savjetuju putnicima da se prije svakog putovanja detaljno informiraju je li došlo do nekih promjena.

Stigla je vijest da i Albanija, koja je lani bila jedna od popularnijih odredišta koje su posjećivali i gosti iz Srbije, ukida sve mjere od 1. svibnja. To znači da maske više neće biti obvezne u zatvorenom prostoru, da će klubovi raditi i nakon 23 sata i da za ulazak u tu zemlju neće biti obvezni nikakvi dokazi poput potvrde o cijepljenju ili negativan test na koronavirus.

Komentirajte prvi

New Report

Close