U Srbiji povećanje referentne kamatne stope za 50 baznih bodova

Autor: Jerko Zlatar , 14. studeni 2022. u 06:11
O domaćim inflatornim pritiscima nije bilo riječi u priopćenju NBS-a/Shutterstock

Ovo povećanje referentne kamatne stope predstavlja osmo uzastopno povećanje.

Na sjednici održanoj 10. studenog, Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je povećati referentnu kamatnu stopu za 50 baznih bodova, na razinu od 4,5%. U istoj mjeri povećana je i stopa na depozitne olakšice – na 3,5%, kao i stopa na kreditne olakšice – na 5,5%.

“Nastavljeni troškovni pritisci i rast inflacije, prije svega uslijed rasta uvoznih cijena, utjecali su na odluku Izvršnog odbora Narodne banke Srbije da dalje poveća referentnu kamatnu stopu i time pooštri domaće monetarne uvjete.

Donošenjem ovakve odluke, Narodna banka Srbije utječe na ograničavanje sekundarnih efekata rasta cijena putem inflatornih očekivanja i time doprinosi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja razdoblja projekcije”, navodi se u priopćenju NBS.

Ovo povećanje referentne kamatne stope predstavlja osmo uzastopno povećanje, zaključno s kojim je od travnja ove godine povećana za ukupno 350 baznih bodova.

“Prenošenje efekata zaoštravanja monetarne politike na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma putem kanala kamatne stope.

Istovremeno, Narodna banka Srbije ograničavanju efekata prelivanja rasta uvoznih cijena na domaće cokene, kao i makroekonomskoj stabilnosti u uvjetima povećane globalne neizvjesnosti, u znatnoj mjeri doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti tečaja dinara prema euru”, kako se navodi u priopćenju.

Nastavak pooštravanja
“Inflacija se u zoni eura, našem najvažnijem trgovinskom partneru, nalazi na najvišoj razini od njezinog osnivanja i njen povratak u granice cilja ne očekuje se prije kraja 2024. godine. Visoka inflacija je u velikoj mjeri posledica znatno viših cijena energenata i hrane, ali u pojedinim zemljama inflatorno djeluju i domaća tražnja i faktori s tržišta rada.

4,5

posto sada iznosi referentna kamatna stopa u Srbiji

U takvim uvjetima, mnoge centralne banke su proteklih mjeseci zaoštravale svoje monetarne politike dinamičnije nego što se prethodno očekivalo, korigirajući pritom naviše svoje projekcije inflacije, kao i očekivanja koji je najviši nivo inflacije i kada će on biti dostignut”, navodi se u priopćenju NBS.

ECB je i u listopadu odlučila znatno povećati svoju osnovnu kamatnu stopu (za 75 bazna boda, na 2%), a u istoj mjeri je reagirao i FED početkom studenog povećanjem svojih osnovnih stopa na raspon 3,75-4,00%.

“Nastavak pooštravanja monetarne politike vodećih centralnih banaka očekuje se i u narednom razdoblju, što bi uz nepovoljnije izglede globalnog privrednog rasta, moglo utjecati na rast volatilnosti na međunarodnom financijskom tržištu i nastavak već prisutnog usmjeravanja globalnih tokova kapitala od zemalja u razvoju ka razvijenijim ekonomijama.

Ipak, preovlađuju očekivanja da će se postupno smanjivati globalni inflatorni pritisci čemu bi, pored efekata zaoštravanja monetarnih politika centralnih banaka, trebale doprinijeti i dalje smanjenje svjetskih cijena primarnih proizvoda i energenata, prije svega nafte, kao i već prisutno popuštanje zastoja u globalnim lancima snabdevanja”.

Umjesto osvrta na stanje domaće privrede, navodi se da se nakon relativno visokog rasta u prvoj polovici godine od oko 4,1% međugodišnje, privredna aktivnost je usporila u trećem tromjesečju – prema preliminarnoj procjeni Republičkog zavoda za statistiku Serbije, međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda Srbije iznosio je 1,1%.

Usporavanje privredne aktivnosti bilo je veće od očekivanog, na što su se pre svega odrazili ovogodišnja suša i znatno lošija poljoprivredna sezona od pretpostavljene, smanjenje eksterne tražnje, kao i nastavljen rast troškova u proizvodnji, koji se prije svega odražava na nižu proizvodnju u građevinarstvu i prerađivačkoj industriji.

Također, zbog niskog vodostaja rijeka nastavljen je i pad aktivnosti u sektoru energetike. Izvršni odbor očekuje da će domaća privredna aktivnost biti usporena i u ostatku ove i početkom naredne godine, a da će nakon toga ubrzati, kako budu slabili efekti faktora koji su utjecali na nižu eksternu tražnju, kao i uslijed planirane realizacije investicijskih projekata, prije svega u infrastrukturu.

“Tome doprinosi očuvana relativna stabilnost deviznog tečaja i u ovim iznimno neizvjesnim međunarodnim okolnostima. Prema srednjoročnoj projekciji iz studenog, ukupna inflacija ostat će povišena do kraja ove i početkom naredne godine, ali će se nakon toga naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovici 2023. i povratak u granice cilja do kraja razdoblja projekcije.

U cilju smirivanja inflatornih pritisaka djelovat će dosadašnje zaoštravanje monetarnih uvjeta, očekivano slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cijena energenata i hrane u prethodnom razdoblju, kao i niža eksterna tražnja u uvjetima nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta”.

Postepeno i odmjereno
Odlučujući da postepeno i odmereno pooštrava monetarne uvjete na domaćem tržištu, Izvršni odbor je, navode, imao u vidu da kretanje inflacije u Srbiji i dalje u najvećoj mjeri određuju globalni troškovni pritisci, dok je bazna inflacija (8,6% međugodišnje u rujnu), koja je također rasla prethodnih mjeseci pod uticajem više uvozne inflacije, i dalje na znatno nižem nivou od ukupne inflacije (14% međugodišnje u rujnu).

O domaćim inflatornim pritiscima nije bilo riječi u priopćenju, koji su posljedica najavljenog povećanja plaća u javnom sektoru, mirovina te dodijelom bespovratnih sredstava mladima, čime je jaz između fiskalne i monetarne politike postao vrlo očit.

Također, nisu navedeni efekti na domaću privredu, naročito na mala i srednja poduzeća, koja su dobrim dijelom ovisna o kratkoročnim bankovnim pozajmicama, kako bi nabavljali sirovine, repromaterijal i plaćali kratkoročne obveze, te refinancirali postojeće obveze, što će imati negatin utjecaj na dalji rast proizvodnje. Sljedeća sjednica IO NBS je najavljena za 8. prosinac.

Komentirajte prvi

New Report

Close