U Srbiji potpisuju ugovore s aplikacijom za otpad

Autor: Poslovni dnevnik , 12. rujan 2022. u 07:00
Aplikacija za prikupljanje otpada razvija se u Novom Sadu, a testirat će se prvo u Odžacima/PIXABAY

Prema istraživanjima, oko 75% građana razvrstavalo bi otpad samo kad bi imalo priliku za to.

Prema podacima, građani Srbije godišnje generiraju oko tri milijuna tona komunalnog otpada, a svega 3% se iskoristi i reciklira, ostalo završi na deponijama, smetlištima ili u prirodi.

Razlog je nedostatak razvijenog i uspostavljenog sustava upravljanja otpadom, pa ogromne količine zagađuju životnu sredinu i utječu na zdravlje građana. Problem je i što građani još nemaju mogućnost razvrstavati ga.

Prema istraživanjima, oko 75% građana razvrstavalo bi otpad samo kad bi imalo priliku za to. Kompanija Cut collecting iz Novog Sada koja se bavi skupljanjem, otkupom i reciklažom sekundarnih sirovina radi na aplikaciji za sakupljanje otpada za reciklažu koja će pomoći građanima da se uključe u proces, kaže Velimir Petković voditelj aplikacije.

– Aplikacija funkcionira tako što se korisnici prijavljuju, registruju i samim tim mogu koristiti usluge. Potrebno je skupiti plastiku koju biste bacili i odložili u vrećice, a kasnije bi vam mi osigurali naše vrećice.

Svaki put kada vrećicu napunite, možete nazvati našeg reciklera koji će doći i preuzeti plastiku. Kada preuzme, dobijate bodove koje možete koristiti u “gift šopu” – objasio je Petković.

Cut collecting potpisao je ugovore s općinama Sombor, Žitište, Kula, Odžaci i Sečanj, a u planu je da se aplikacija najprije testira u Odžacima.

Komentirajte prvi

New Report

Close