Suočeni s novim problemom: Nema limita na prodaju goriva, dio trgovaca kažnjen

Autor: Poslovni dnevnik , 07. ožujak 2022. u 12:18
NIS, u ruskom vlasništvu, je osigurao dovoljne zalihe naftnih derivata kako bi osigurao redovitu opskrbu zbog veće potražnje/D. Jaramaz/PIXSELL

Iz NIS-a su istaknuli da je opskrba lanca benzinskih postaja NIS-a redovita, a Rafinerija nafte Pančevo radi u normalnom pogonu.

Nakon što se proteklog tjedna na društvenim mrežama u Srbiji proširila vijest o nestašici goriva zbog krize u Ukrajini i sankcija EU Rusiji koja je vlasnik Naftne industrije Srbije (NIS), srpsko Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija priopćilo je da je tržišna inspekcija utvrdila kršenje Zakona o zaštiti potrošača na više maloprodajnih objekata nafte i naftnih derivata, gdje su trgovci bezrazložno isticali obavijesti o ograničenju iznosa prodaje.

Kako pišu beogradske Večernje novosti, u prvoj od kontrola, obavljenoj na temelju prijave, utvrđeno je da je maloprodajni objekt istaknuo obavijest o limitu u iznosu prodaje osobnih automobila najviše 20 litara, 50 litara za traktore i 100 litara za teretna vozila.

Naloženo je trenutno otklanjanje ovakve prakse, što je trgovac odmah i učinio. Za taj prekršaj propisana je fiksna novčana kazna u iznosu od 50.000 dinara (3200 kn).

Inspekcijski nadzor obavljen je na još četiri prodajna mjesta, u Babušnici, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu, a u svim inspekcijskim nadzorima utvrđen je istovjetni prekršaj.

Nadležna tijela ističu da se radi o lažnim informacijama s ciljem dizanja panike među građanima. Na Twitteru su osvanule i fotografije navodne odluke uprave Knez Petrola kojom se navodno zabranjuje točenje goriva u kante, kao i ograničavanje količine koja se može dopuniti.

Iz NIS-a su istaknuli da je opskrba lanca benzinskih postaja NIS-a redovita, a Rafinerija nafte Pančevo radi u normalnom pogonu, te bez odgode isporučuje na tržište sve potrebne naftne derivate.

“Na benzinskim postajama NIS-a, koje čine najveću maloprodajnu mrežu u Srbiji, nema ograničenja u kupovini goriva. Štoviše, NIS je osigurao dovoljne zalihe naftnih derivata kako bi osigurao redovitu opskrbu domaćeg tržišta u uvjetima povećane potražnje”, navode u NIS-u. 

Komentirajte prvi

New Report

Close