‘U Srbiji je 48 zaštićenih proizvoda, svaki novi donosi nam rast’

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2022. u 06:59
Foto: MITAR MITROVIĆ

U Beogradu je svečano otvoren 16. sajam etno hrane i pića s više od 300 proizvođača.

Na beogradskom Sajmu svečano je otvoren 16. sajam etno hrane i pića. Najstarija je to i najkompletnija smotra proizvoda i proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Srbiji i regiji Jugoistočne Europe. Ove godine predstavlja se više od 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda – ručno rađenih proizvoda po tradicionalnoj recepturi najčešće od organskih sirovina, ali i novi proizvodi nastali na temeljima tradicije i mašti proizvođača, kao i ambalaža za pakiranje tradicionalnih proizvoda.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Milica Đurđević, otvorila je sajam i podsjetila na višegodišnji rast potražnje, ali i cijena tradicionalnih proizvoda koji su zaštićeni nekom od oznaka zemljopisnog podrijetla.

Etno park u Glušcu

“Upravo je zaštita zemljopisnog podrijetla jedan od poslovnih motiva sajma. Danas u Srbiji imamo 48 zaštićenih proizvoda. To je i motiv za povećanje proizvodnje, ali i da uključimo što veći broj poljoprivrednih proizvođača u sustav zaštite podrijetla što će omogućiti proizvođačima postizanje viših cijena i klasa proizvoda”, rekla je Đurđević, te naglasila da proizvodnja organske hrane predstavlja za Srbiju i njenu poljoprivrednu proizvodnju veliku šansu i izazov za 7000 registriranih gospodarstava. Vrijednost izvoza tih proizvoda je oko 60 milijuna eura na godišnjoj razini.

Mali proizvođači uglavnom nastupaju na skupnim štandovima u organizaciji Privredne komore Srbije i njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i udruženja. Privredna komora Srbije predstavlja proizvođače iz Leskovca, Požarevca, Zaječara, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Užica, Valjeva, Zrenjanina, Pančeva, Novog Sada, Niša i Beograda.

“Naš etno park Avlija u Glušcu pokazuje kako se živjelo nekada te smo pokušali oživjeti stare, domaće recepture, a nudimo i smještaj, te uživanje u prekrasnoj prirodi mačvanskog kraja. Na etno sajam redovito dolazimo kako bismo se predstavili”, rekla je Slavica Damjanović koja domaćinstvo drži sa suprugom i četvero djece. Dodala je kako je njihovo selo zgodno za posjetu i gostima i Hrvatske, jer se nalazi na cesti Zagreb – Beograd.

Sava Pavičić iz Sekretarijata za poljoprivredu Beograda ukazao je na značaj sudjelovanja malih poljoprivrednika na ovom sajmu i tradicionalnu ulogu grada Beograda u njihovoj afirmaciji i promociji.

Gosti iz Hrvatske i Grčke

Jedan od njih je i Aleksandar Dimitrijević, koji je se u organsku proizvodnju bacio prije samo mjesec i pol dana. Predstavio se sa svojim aromatiziranim ekstra djevičanskim maslinovim uljem. “U ovoj krizi, mi sve proizvodimo mehanički – nema struje ni plina za proizvodnju, pa smo stvarno samodostatni”, rekao je.

60 milijuna

eura na godišnjoj razini procijenjena je vrijednost proizvoda 7000 registriranih gospodarstava

Slavoljub Arsenijević iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam AP Vojvodine pozvao je na zajedničko i organizirano predstavljanje malih poljoprivrednih proizvođača. Uz proizvođače iz Beograda, Mladenovca, Žagubice, Kučeva, Kikinde, Bogatića i Blaca, te izlagače iz Pirota, predstavili su se i proizvođači Hrvatske i Grčke, što je manifestaciji dalo međunarodni karakter.

Komentirajte prvi

New Report

Close