Jagma za dadiljama, čeka se i po nekoliko mjeseci

Autor: Poslovni dnevnik , 19. svibanj 2022. u 07:00
Od stručnosti dadilje, broja djece, zahtijeva roditelja i drugih uvjeta, ovisi i cijena dadiljanja/Shutterstock

Cijena čuvanja djeteta po satu je od 300 do 400 dinara, a mjesečna plaća od 45.000 do 60.000 dinara.

Tko će čuvati djecu dok su mama i tata na poslu? Ovo pitanje je za mnoge roditelje postalo noćna mora, jer je u epidemiji koronavirusa drastično povećana potražnja za bejbisitericama, piše eKapija. Istovremeno, ponuda nije pratila potražnju i smatra se da je za potrebe roditelja u Srbiji – mala.

Čelični živci
Ne samo da nije jednostavno pronaći pravu osobu za ovaj posao, već su potrebni čelični živci i mnogo strpljivosti da se čuvanje djece organizira tako da svima odgovara, a da pritom ima dovoljno novca u kućnom proračunu obitelji.

Od stručnosti dadilje, broja djece, zahtijeva roditelja i drugih uvjeta, ovisi i cijena koja se danas kreće od 300 do 400 dinara po satu, do mjesečnih plaća između 45.000 i 60.000 dinara.

Slađana Radak, majka troje djece, ima već 10 godina iskustva s dadiljama. Stvari su se u koroni dodatno zakomplicirale zbog zatvorenih vrtića i ograničenih socijalnih kontakata.

“Cijelo tržište je nekako eksplodiralo. Veća je potražnja, nego što je ponuda. Mi nemamo tu sreću da imamo ‘baka servis’ i u tome smo od samog početka. Suprug i ja imamo poslove i karijere kojima se želimo baviti, ali ne nauštrb obitelji”, kaže Slađana Radak za Euronews Srbija.

Dadilje se traže preko preporuke, oglasa, privatnih agencija ili u Bebi servisu, čiji je osnivač Grad Beograd. U Bebi servisu kažu da ne mogu zadovoljiti sve potrebe roditelja i da se nekada čeka i po više mjeseci.

“Ne možemo zadovoljiti sve potrebe, imamo liste čekanja, obitelji to znaju, prijavljuju se unaprijed. Čeka se i nekoliko mjeseci, ponekad i više na dadilju”, kaže za Euronews Srbija Ruzmilka Đotunović, direktorica Bebi servisa.

Fokusirana osoba
“Tražimo minimalno srednju stručnu spremu, iskustvo u radu, da osoba poznaje određene faze i razvojne karakteristike djeteta, da posjeduje određene vještine, komunikativnost, da ima afinitete prema tom poslu i onda takve kandidate i angažiramo”, naglasila je R. Đotunović.

Roditelji kažu da je njima važno da je osoba koju angažiraju posvećena djeci te odgovorna.

“Važno je da osoba bude fokusirana, da joj misli nisu negdje drugdje, da dijete nije samo neka usputna stavka i da ta osoba ne provodi tu vrijeme onako – popunjavajući neki svoj angažman. Iz jedne prisutnosti u obitelji razvijaju se zaista neki dublji odnosi i ta osoba postaje član obitelji”, priča Slađana Radak.

Kao i svako tržište u razvoju, i ovo je nedefinirano i zato puno oscilacija. Rješenje je, slažu se svi, u što preciznijem definiranju prava i obveza, kako obitelji, tako i dadilje.

“Postoje državne i privatne agencije, koristili smo ih, ali je sve zaista bilo prepušteno slučaju, hoćete li imati sreće naći nekog tko je dobar, tko će se posvetiti djeci i obitelji, neki su davali i više od toga – naglašava Radak. I zahtjevi obitelji mogu oscilirati te u Bebi servisu kažu da oni sve ugovore formaliziraju kroz ugovore.

Osim različitih znanja i vještina, vrlo je važno da konkretna obitelj i dadilja dijele sličan sustav vrijednosti, jer se radi o odgoju djeteta, a danas djeca sve više vremena provode s dadiljama.

Komentirajte prvi

New Report

Close