U Srbiji će se proizvoditi električni automobili

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. travanj 2022. u 15:22
Ilustracija: Pixsell

Plan je da proizvodnja započne 2024. godine.

U Kragujevcu će 2024. početi proizvodnja električnih automobila, najavila je u četvrtak tvrtka Stellantis nakon što je postignut dogovor s vlastima Srbije koja u kragujevačkoj tvornici ima trećinu vlasničkog udjela.

Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares najavio je to nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojem su nazočili premijerka Ana Brnabić i ministrica gospodarstva Anđelka Atanasković.

Stellantis N.V. jedan je od vodećih svjetskih proizvođača automobila, nastao spajanjem Fiata, Chryslera i franncuske automobilske skupine PSA.

Novi električni automobil, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije u povodu potpisivanja ugovora o financiranju, počet će se proizvoditi sredinom 2024. godine, a investicija je vrijedna 190 milijuna eura, od čega će Srbija uložiti 48 milijuna.

“Ovladali smo tehnologijom, ovo radimo u nekoliko dijelova svijeta i bit ćemo svi zajedno ponosni kad vozila budu izlazila s proizvodne trake. Iskoristit ćemo i naše čuvene brendove da bi bili prihvaćeni na tržištu”, rekao Carlos Tavares.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio da “počinje nova era” i istaknuo da će Stellantis “imati nešto manje od 80 ili 100 novih modela u svijetu do 2030. godine”.

“Jasno je kakva se revolucija priprema na automobilskom tržištu. To je od ogromnog značaja za Srbiju, u kojoj se već proizvode dijelovi za mnoge automobilske kuće, ali je od iznimnog značaja kad imate finalni proizvod”, istaknuo je Vučić.

Fiat Chrysler u Kragujevcu proizvodi model 500 L i  s 350 milijuna eura među prvih je 10 izvoznika u Srbiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close