U Srbiji će posijati više suncokreta, dok se u Crnoj Gori otvara tvornica ulja

Autor: Poslovni.hr , 07. travanj 2022. u 07:01
Foto: Shutterstock

Ove godine površine pod kukuruzom u Srbiji bit će smanjene u korist suncokreta, koji je zbog rata u Ukrajini postao atraktivan za sjetvu jer je tražena roba, a i zato što mu treba manje gnojiva.

Prema planu nadolazeće proljetne sjetve kukuruz će u Srbiji biti zasijan na 950.000 hektara, te se uz projekciju desetogodišnjeg prosječnog uroda od 7,5 tona po hektaru ove godine očekuje 7,1 milijun tona te žitarice, rekla je za Tanjug Sunčica Savović, direktorica udruženja Žita Srbije.

“Predviđa se da će ove godine površine pod kukuruzom biti nešto smanjene u korist suncokreta, koji je zbog rata u Ukrajini postao atraktivan za sjetvu, jer je tražen kao roba, a i zato što mu treba manje gnojiva. Očekuje se da će biti posijan na 245.000 hektara i ako urod bude tri tone po hektaru, kao posljednje tri godine, prinos bi bio oko 735.000 tona”, objasnila je Savović.

Nestašica u Europi

Kako za Politiku kaže analitičar Čedomir Keco, u Vojvodini se već zaključuju ugovori o preuzimanju budućeg uroda suncokreta po cijeni od 80 do 90 dinara (od 0,6 do 0,7 eura) po kilogramu, što je znatno više nego prošle godine. Time se povećava zanimanje ratara za uzgoj te uljarice, s čijom su i prošlogodišnjom otkupnom cijenom bili zadovoljni. Očekivanja o visokoj cijeni suncokreta povezana su s neizvjesnom proizvodnjom u Ukrajini i nestašicom ulja u pojedinim europskim zemljama.

“Bitno je da su uljare i strani partneri ranije uspjeli izbjeći konkurenciju, a naši poljoprivrednici nisu ništa posebno dobili zbog veće potražnje. Sada se situacija mijenja”, kaže Keco.

On ističe da se u Srbiji kukuruz godinama sije na 950.000 do 970.000 hektara, sada to može biti nešto manje. Očekuje da će povećanje kod suncokreta biti oko 20.000 do 30.000 hektara.

“To neće znatnije utjecati na tradicionalne površine pod kukuruzom. Ali će biti baš prava potražnja za suncokretom. Napredne zapadne zemlje nemaju ulja, a Ukrajina neće moći osigurati toliko zrna za ulje u ratnim uvjetima”, objašnjava Keco.

A u Tuzima, u Crnoj Gori, bit će otvorena tvornica za proizvodnju suncokretovog ulja, najavio je Nik Gjeloshaj, predsjednik te općine.

Kako je napisao na svom Facebook profilu, sastao se a Abdurahmanom Ćeskom, glavnim direktorom tvrtke REIS-BAU iz Zagreba, a na sastanku je bilo riječi o početku radova na otvaranju tvornice suncokretovog ulja.

“Dugoročnim planom predviđena je proizvodnja i pakiranje suncokretovog ulja koje će, kao domaći brend, uz ulaganje od 4,5 milijuna eura otvoriti od 60 do 80 novih radnih mjesta, gdje se prema planu rada očekuje i prvo ulje u prodaji tijekom kolovoza ili rujna”, napisao je Gjeloshaj.

Ratarima zajamčen otkup

Prema njegovim riječima, tvornica je dobra prilika za poljoprivredne proizvođače iz tog kraja koji se žele baviti uzgojem suncokreta, budući da ga ratari dosad nisu proizvodili. Otvaranjem tvornice bit će zajamčen otkup njihovih proizvoda.

“Otvaranjem tvornice čipsa, a sada i suncokretovog ulja, dokazujemo da Općina Tuzi sve više postaje područje stranih ulaganja, kroz koja se otvaraju nova radna mjesta”, rekao je Gjeloshaj, zahvaljujući investitoru što je izabrao Općinu Tuzi za svoje ulaganje.

“To dokazuje da smo najotvorenija i najsigurnija općina u Crnoj Gori kada je riječ o investicijama”, dodao je Gjeloshaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close