U prvi zeleni rudnik Čukaru Peki do sada je investirano 65 milijuna dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 10. listopad 2022. u 08:09
U 15-ak parkova s travnjacima, cvjetnim lijehama i pješačkim stazama ove je godine investirano 25 milijuna dinara/Shutterstock

Kompanija Serbia Zijin Mining svake godine planira u ogledni ekološki borski rudnik i ulaganja od 3,5 milijuna dolara i to u parkove, vrtove, voćnjak, ribnjak kao i sunčanu elektranu.

Kako bi rudnik Čukaru Peki postao prvi zeleni rudnik u Srbiji, prepoznatljiv po upotrebi suvremene tehnologije u rudarstvu, a prvenstveno po primjeni najviših ekoloških standarda, kompanija Serbia Zijin Mining potpuno je usredotočena na zaštitu okoliša, piše portal politika rs.

U gradnju ekoloških objekata, pošumljavanje i rekultivaciju zemljišta do sada je uložila 65 milijuna dolara, a svake godine planirana su i dodatna ulaganja od 3,5 milijuna dolara.

Europski standardi
Li Shuhong, direktor Sektora za zdravlje, sigurnost i zaštitu okoliša Serbia Zijin Mining ističe kako su temelji za gradnju zelenog rudnika Čukaru Peki postavljenje gradnjom najsuvremenijih postrojenja i odabirom najboljih tehničkih rješenja, a od početka rada primjenjuju se najviši europski standardi kako bi se anulirali utjecaji rudarskog procesa na životnu sredinu.

“Koristimo isključivo električnu energiju u procesu proizvodnje tako da nemamo emisiju štetnih plinova kao što su sumpor-dioksid, azot-dioksid, ugljik-dioksid u zraku. Tijekom izgradnje postrojenja napravili smo zatvoren cirkularni sistem kojim se tehnička voda ponovo vraća u proizvodnju, bez ispuštanja u prirodu, a sistem za zaštitu od buke koji smo uspostavili, osim uređaja za mjerenje podrazumijeva i godišnji monitoring koji provodi Zavod za javno zdravlje Timok u Zaječaru.

Dosadašnji rezultati pokazali su da je razina buke u granicama normale, odnosno da ne prelazi dopuštenu graničnu vrijednost. Ovakav sustav nultog zagađenja temelj je našeg zelenog rudarstva, uspostavljen je izgradnjom postrojenja i svakodnevno se unapređuje novim i suvremenijim rješenjima”, naglašava Li Shuhong, direktor Sektora za zdravlje, sigurnost i zaštitu životne sredine Serbia Zijin Mining.

Do kraja sljedeće godine bit će završena Studija o biodiverzitetu kako bi se kompletirala slika o biološkim raznovrsnostima na području rudnika Čukaru Peki.

Pozitivan za okoliš
“Studija će nam pomoći da vidimo kojim sve vrstama raspolažemo kako bismo ih mogli zaštititi. Ove godine u gradnju parkova uložili smo 25 milijuna dinara, a petnaestak parkova s travnjacima, cvjetnim lijehama i pješačkim stazama planirano je na ukupnoj površini od 13,6 hektara.

Sljedeće godine na jednom dijelu zemljišta planiramo zasaditi voćnjak, biovrt s povrtnim kulturama. Planiramo napraviti i ribnjak, kao i botaničku baštu za uzgoj raznovrsnih biljnih vrsta.

Također, u narednom periodu bit će pušten u rad i poseban sustav s prekidačima za prečišćavanje otpadnih voda koje će se koristiti za zalijevanje i ribolovno područje, a u planu je, da se pokaže i spoj agrikulture i nove energije, na područje od 1,8 hektara postaviti sunčanu elektranu.

Pomicanjem kriterija na više u primjeni zaštite i suvremenih tehnologija želimo pokazati da rudnik Čukaru Peki može biti velika zelena oaza, kao i da utjecaj rudarstva ipak može biti pozitivan na okoliš”, objašnjava direktor Li Shuhong.

Komentirajte prvi

New Report

Close