U programu EU PRO Plus 99 gradova i općina može konkurirati za 4,8 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 05. listopad 2022. u 07:00
Gradovi i općine trebaju osigurati sredstva za sufinanciranje od 10 do 30 posto/Shutterstock

Sredstva su namijenjena unapređenju uvjeta za investicije u proizvodnju, usluge i turizam i otvaranje novih radnih mjesta u regijama Šumadije i zapadne Srbije te južne i istočne Srbije.

Program Europske unije za lokalni razvoj – EU PRO Plus, koji se provodi u suradnji s Ministarstvom za europske integracije Srbije, objavio je javni poziv za projekte poslovne infrastrukture u Srbiji za što je izdvojeno 4,8 milijuna eura, objavila je agencija Beta, prenosi portal danas.rs.

Proizvodnja, usluge…
Sredstva su namijenjena unapređenju uvjeta za investicije u proizvodnju, usluge i turizam i otvorila nova radna mjesta u regijama Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije.

Pravo sudjelovanja na pozivu ima 99 lokalnih samouprava uključenih u EU PRO Plus program, koje mogu konkurirati projektima izgradnje ili rekonstrukcije, infrastrukturnog opremanja industrijskih zona, naučno-tehnoloških parkova, biznis-inkubatora, turističkih zona, kao i projektima izrade tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture.

U okviru poziva iz ukupnog budžeta 3,4 milijuna eura su usmjerena na podršku razvoju industrijskih zona, naučno-tehnoloških parkova, inovativnih centara ili biznis-inkubatora, dok je za podršku razvoju održivog turizma rezervirano milijun eura.

Lokalne samouprave moći će se natjecati i za podršku razvoju tehničke dokumentacije za razvoj poslovne infrastrukture, odnosno za izradu projekata za građevinsku dozvolu, izvođačkih projekata i studija izvodljivosti, za što je EU izdvojila 400.000 eura.

Gradovi i općine, srazmjerno stupnju razvijenosti, trebaju osigurati sredstva za sufinanciranje u visini od deset posto ukupne vrijednosti projekta za općine iz četvrte kategorije, odnosno 15, 20 ili 30 posto za one u trećoj, drugoj i prvoj kategoriji.

Javni poziv će se provesti u dvije faze, tako što se u prvoj fazi podnosi koncept prijedloga projekta, dok druga faza podrazumijeva podnošenje kompletne prijave ali samo za one podnosioce čiji je koncept pozitivno ocijenjen u prvoj fazi.

“Vlada Srbije kontinuirano radi na stvaranju uvjeta za privredni rast i postizanje ravnomjernog razvoja zemlje, a podrška EU će doprinijeti jačanju konkurentnosti lokalnih samouprava i njihovih ekonomija”, kazala je ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović.

Nove investicije
Gradovi i općine, uz bespovratna sredstva EU, imaju priliku unaprijediti poslovnu infrastrukturu u industrijskim zonama i svoju turističku infrastrukturu i tako stvore prilike za nove investicije i nova radna mjesta. Tako grade i svoje kapacitete, pripremaju projekte i koriste europske fondove kako bi unaprijedili kvalitetu života građana u svojim sredinama.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Giaufret naveo je da EU pruža podršku privrednom razvoju Srbije s posebnom pažnjom usmjerenom na manje razvijene dijelove zemlje, gdje je važno stvoriti povoljan poslovni ambijent za ulaganja i mogućnosti zapošljavanja.

“Pružanjem novih prilika i radnih mjesta ljudima, a posebno mladima, oni će biti potaknuti da ostanu živjeti i raditi u mjestima u kojima su rođeni i oživjeti privredne perspektive ovih lijepih krajeva Srbije”, rekao je Giaufret te podsjetio aktivnosti EU PRO Plus programa, koji doprinosi ravnomjernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, EU podržava s 40 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close