U Pljevljima će graditi tvornicu za industrijsku konoplju

Autor: Poslovni dnevnik , 07. travanj 2023. u 07:17
Na popisu EU više je od 5000 proizvoda od konoplje/I. Galović/PIXSELL

Tvornica bi se gradila na zemljištu koje je ranije kupilo to poduzeće.

Bjelopoljsko poduzeće PB agro namjerava u pljevaljskom selu Šumane, pet kilometara od grada, neposredno uz put Pljevlja – Đurđevića Tara izgraditi tvornicu za proizvodnju industrijske konoplje i proizvoda od konoplje.

Tvornica bi se gradila na zemljištu koje je ranije kupilo to poduzeće, a nedavno je podnijelo i zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade elaborata procjene utjecaja na životnu sredinu izgradnje tog pogona. Kako se navodi u dokumentaciji koja prati zahtjev, pogon će imati ukupno 242 metra kvadrata.

Tvornica bi prerađivala nekoliko proizvoda od industrijske konoplje, od kojih su glavni čaj od cvijeta i lista industrijske konoplje i kapi od cvijeta industrijske konoplje.

“Tehnologija prerade industrijske konoplje potpuno je ekološki čist zatvoreni ciklus, bez nusproizvoda, jer se svaki dio konoplje koristi za različite proizvode, kojih je na listi EU više od 5000”, navodi se u zahtjevu.

U svijetu se inače konoplja uzgaja u različite svrhe, a od industrijske konoplje nastaje više od 20.000 proizvoda. Značajna je u industriji papira, tekstilnoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, ali i u kozmetici, građevinarstvu…

Obrađivač dokumenta tvrdi da izgradnja i rad tvornice neće imati većih utjecaja na životnu sredinu, i da nema potrebe za većim brojem mjera zaštite.

Komentirajte prvi

New Report

Close