U Pirotu sunčane elektrane, problem priključenje

Autor: Poslovni.hr , 19. lipanj 2023. u 06:44
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Pirot je povoljan što se tiče osunčanosti.

Grad Pirot priopćio je da je u tijeku izrada dokumentacije za izgradnju više solarnih elektrana u okolici tog grada, ukupne snage veće od 125 MW. Ipak, kako se navodi, dugo će se rješavati njihovo priključenje na distribucijsku mrežu. “Snaga hidroelektrane (HE) Zavoj na istoimenom umjetnom jezeru je 80 megavata, što znači da će buduće solarne elektrane imati snagu od 1,5 HE Zavoj”, rekao je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, a prenosi Nova ekonomija.

“Pirot je povoljan što se tiče osunčanosti, ima zanimanja za izgradnju solarnih elektrana i mi smo donijevši prostorni plan predvidjeli da investitori koji žele graditi energetske objekte moraju raditi plan detaljne regulacije, da se te površine urbanistički detaljno razrade, pa da se onda gradi. To mnogi gradovi nemaju”, dodao je Vasić.

On je naveo da prema Nišoru, odnosno Dobrom Dolu, francuska kompanija priprema plan detaljne regulacije za izradnju solarne elektrane od 75 MW na 106 hektara. Investitor, kako je dodao, ima problem s Elektroprivredom Srbije, odnosno sa Elektromrežom Srbije jer je reč o ogromnoj snazi i treba osigurati dalekovode, što je prilično složeno i dugo će se rješavati.

Komentirajte prvi

New Report

Close