U očekivanju većih cijena proizvođači peleta gomilaju zalihe

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2022. u 07:00
100.000 kubika sirovine drže na zalihama srpski proizvođači peleta/N. Pavletić/PIXSELL

Na stovarištima kažu da im se u ovim okolnostima ne isplati prodavati pelete.

Proizvođači peleta u Srbiji na zalihama imaju oko 100.000 prostornih metara sirovine, odnosno drva, koje čuvaju, čekajući veće cijene na tržištu, doznaje portal novosti.rs te podsjeća da je srpska Vlada zamrznula maloprodajnu cijenu ekološki prihvatljivog ogrjeva na maksimalnih 38.000 dinara po toni i zabranila njegov izvoz.

Na stovarištima kažu da im se u ovim okolnostima ne isplati prodavati pelete. Kažu da je potražnja za ogrjevom dodatno skočila kada je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio mobilizaciju, jer građani strahuju da slijedi katastrofa i da neće biti ni struje ni plina.

Drva ima u prodaji, ali kubik dostiže cijenu od 11.000 do 12.000 dinara. To je građanima skupo, jeftinije je da se griju na struju. Zato postoji opasnost da bi svi potrošači koji koriste pelet i drva, a ne osiguraju taj ogrjev, mogli prijeći na električnu energiju što bi ugrozilo elektroenergetski sustav Srbije. Zašto peleta nema u prodaji objašnjava dobar poznavalac prilika na tržištu.

“Proizvođači peleta se nadaju da će Vlada podići cijenu tog ogrjeva, a također se bore da dobiju pravo na izvoz i zato nerado plasiraju robu u prodaju na domaćem tržištu. U Njemačkoj je cijena u maloprodaji dostigla gotovo 1000 eura po toni, dok je u nabavi oko 800 eura, navodi sugovornik Novosti.

Proizvođači u Srbiji pokušavaju osigurati sebi bolju zaradu, a jedan od razloga je i što su opterećeni velikim dugovima. Vlada je uspela s ograničenom cijenom od 38.000 dinara po toni peleta zaštititi interes kupaca, ali interes proizvođača je suprotan.

Neki proizvođači dosjetili su se kako doskočiti inspekciji i na zalihama zadržati velike količine drva, dok čekaju bolje prilike na tržištu. “Kada dođe inspekcija oni opravdavaju se kako je stroj navodno u kvaru i da zato sirovina, odnosno drvo stoji na zalihama, a da će početi proizvodnju peleta čim se poprave strojeve.

Inspekcija nema načina utvrditi hoće li i kada proizvođači zaista i popraviti navodno pokvarene strojeve”, objašnjava prijevaru sugovornik Novosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close