U najužem centru i elitnim dijelovima Beograda garaže koštaju i po 40.000 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 24. ožujak 2022. u 08:18
Foto: Shutterstock

U svim većim gradovima problem je neriješena infrastruktura prometa u mirovanju.

Potražnja za parking mjestom postala je dio svakodnevice većine onih koji žive u većim gradovima u Srbiji, piše internetski portal b92.

Također, sve je više građana koji garaže iznajmljuju i plaćaju na mjesečnom nivou, a ima i onih koji podižu kredite kako bi riješili ovo pitanje i sebi osigurali dobro parking ili garažno mjesto.

Cijene garažnih mjesta na teritoriji Republike Srbije tijekom 2021. godine kretale su se od minimalnih 200 eura u Smederevu, pa do 40.000 eura, koliko je plaćeno najskuplje garažno mjesto prometovano na lokaciji Beograd na vodi, pokazuje posljednji izvještaj Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Garažni prostori u Srbiji prometuju se kao garažno mjesto u zgradi, garažna prostorija u zgradi ili kao posebna garaža i parking mjesto van objekta.

“U 2021. godini ukupno je u Republici Srbiji prometovano 14.567 garažnih prostora, od čega je 10.217 garažnih mjesta, 1650 garažnih prostorija i 2700 parking mjesta izvan objekta. Kada je riječ o udjelu u ukupnom broju kupoprodaja garažnih prostora, najveći dio od 53 posto je na području grada Beograda”, navodi se u izvještaju RGZ-a.

U Novom Sadu 1925 prodaja
Najveći broj kupoprodaja je u Novom Sadu – 1925. Slijede beogradske općine Savski venac – 1433, Novi Beograd – 1140, Zvezdara – 975, Voždovac – 925, Zemun – 902, Vračar –718, Palilula (Beograd) – 531.

Da je u Beogradu sve veća potražnja i da se traži parking mjesto više, za Biznis.rs potvrđuje agent i suvlasnik agencije za nekretnine Kaća Lazarević.

200

eura koštalo je najjeftinije garažno mjesto u Smederevu

“Cijene u novogradnji su oko 30.000 eura, a u luksuznim objektima i više. Ljudi masovno kupuju, i to ne jedno već najmanje po dva garažna mjesta. Kada je riječ o parking mjestima na otvorenom, ona se kreću oko 9.000-10.000 eura”, navodi Kaća Lazarević.

Što se tiče posebnih garaža, odnosno starih objekata koji se prodaju ili iznajmljuju uglavnom u centru glavnog grada, njihova cijena slična je cijenama u luksuznim objektima i ide od 30.000 do 40.000 eura.

“Iznajmljivanje garaže košta od 100 do 300 eura na mjesec, u zavisnosti od lokacije”, dodaje K. Lazarević.

Suštinski problem nedostatka parking mjesta i velike potražnje za garažama u svim većim gradovima je veliki broj automobila i infrastruktura prometa u mirovanju koja nije sistemski riješena.

Saša Milovanović, menadžer poslovnice agencije s nekretnine Kuća Petrović iz Niša, kaže da je i u ovom gradu glavni problem parkiranje, ali ne u toj mjeri kao što je slučaj u Beogradu.

Kako objašnjava, ranije su parking mjesta išla uz stan, ali su zbog povećanog broja vozila po domaćinstvima investitori počeli da ih prodaju i posebno, i obično ih ima manje nego stanova, a samim tim su i cijene malo više.

“U Nišu su cijene šarolike. U samom centru su najskuplje i u dvorištima (na otvorenom) idu čak do 6000 eura, dok su u podzemnim garažama i do 8000 eura. Ranije su parking mjesta dvorišnog tipa bila oko 2500 eura, a u podzemnim garažama oko 4000. Sada su cijene skočile jer je velika potražnja sa strane, odnosno onih koji već imaju stanove, ali zbog povećanog obima prometa i problema parkiranja moraju kupovati parking mjesta ili garaže”, tumači Milovanović.

U Nišu misle na kupce stanova
Sugovornik portala Biznis.rs napominje da investitori u Nišu strogo vode računa da se osigura parking mjesta prvo za kupce stanova, ostane li viška mjesta ponude ih ranije vlasnicima koji žele još jedno mjesto, pa tek onda ljudima koji nisu stanari, već žive u okolini.

“To je kod nas striktno uređeno. Prvenstvo imaju vlasnici stanova, s tim što dosta investitora ne prodaje odmah garažno ili parking mjesto uz stan, dok sve kompletno ne završe i ne definira precizno koliko ima parking mjesta. Tako kupci kupuju stan, pa čekaju završetak zgrade kako bi kupili parking mjesto”, zaključuje Milovanović

Komentirajte prvi

New Report

Close