U listopadu montaža opreme za proizvodnju električnih vozila u Kragujevcu

Autor: Poslovni dnevnik , 08. rujan 2022. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

U Fiatovoj tvornici strojevi stoje, u tijeku je priprema i raščišćavanje proizvodnih hala te se obavljaju i radovi na održavanju, dok bi se na novom modelu trebalo početi raditi 2024. godine.

Montaža nove opreme u Fiatu za proizvodnju električnih automobila, koja je najavljena za 2024., treba početi u drugom dijelu listopada, rečeno je agenciji Beta iz Samostalnog sindikata kragujevačke tvornice koji se poziva na službene obavijesti iz kompanije.

Prema riječima Saše Đorđevića, predsjednika sindikata, u tvornici nema proizvodnje, a u tijeku je priprema i raščišćavanje proizvodnih hala, te se obavljaju i radovi na održavanju.

Na tim poslovima zaposleni su radnici koje je kompanija zadržala nakon realizacije socijalnog programa za tehnološki višak.

Tko će ih zaposliti?
Đorđević je podsjetio da je od 2016. FCA (Fiat Chrysler Automobiles) zadržao oko 500 radnika, među kojima su voditelji proizvodnje i zaposleni u administraciji.

U sindikatu kažu da se, s druge strane, velika većina bivših Fiatovih radnika, nakon isplate otpremnina prijavila Nacionalnoj službi za zapošljavanje te da se uglavnom zapošljavaju samo zahvaljujući vlastitom angažmanu.

“Nema većeg zapošljavanja bivših radnika FCA uz podršku države, kako je dogovoreno tijekom pregovora u vladi, a spominjalo se desetak kompanija koje bi mogle primiti taj broj radnika, proglašenih za tehnološki višak”, rekao je Đorđević. Ugovor o financiranju proizvodnje električnih automobila u Fiatovoj tvornici u Kragujevcu, vrijedan 190 milijuna eura, pri čemu će Srbija uložiti 48 milijuna, potpisan je u travnju u Predsjedništvu Srbije.

Samostalni sindikat, s druge strane, već se angažirao u kontaktima s potencijalnim poslodavcima za bivše radnike.

Prema Đorđevićevim riječima, te su aktivnosti sindikata, međutim, samo korak do pomoći jer nije posao sindikata da traži posao za radnike zbog čega će se uskoro obratiti vladi Srbije.

On je dodao da su predstavnici Samostalnog sindikata posjetili kompaniji Zastava TERVO, proizvođača terenskih vozila za vojsku iz Kragujevca, ispitujući mogućnosti za zapošljavanje bivših Fiatovih radnika.

Naveo je da je više od 40 radnika izrazilo zanimanje za rad u TERVU.

“Razgovarali smo s direktorom TERVA, te smo vidjeli da je kupljena nova hala kao i da se sređuju stare, što ide u pravcu povećanja kapaciteta i potrebe za zapošljavanjem novih radnika”, objasnio je Đorđević.

Vraćaju se iz Slovačke
Kako je dodao, predstavnici sindikata krajem ovog tjedna ili početkom sljedećeg posjetit će i vojnu tvornicu u Velikoj Plani (BSS – Borbeni složeni sistemi) koja je također navedena u pregovorima s vladom kao potencijalni poslodavac za bivše Fiatove radnike.

Inače, prva grupa radnika koja je otišla na rad Stellantisovu slovačku tvornicu automobila, prihvaćajući ponudu FCA, trebala bi se vratiti u Kragujevac krajem listopada.

I dalje nema službenih informacija o broju radnika iz Kragujevca koji su otišli na rad u inozemstvo.

Nema službene potvrde niti o ukupnom broju onih koji su proglašeni za tehnološki višak, a pretpostavlja se da je oko 1300 radnika napustilo tvornicu uz socijalni program.

Komentirajte prvi

New Report

Close