U listopadu kreće popis srpske poljoprivrede

Autor: Miroslav Kuskunović , 18. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Popisivanje poljoprivrede u Srbiji počelo je 1. lipnja, kada su se tijekom tri tjedna pravne osobe same anketirale unosom podataka preko web upitnika.

U Srbiji trenutno traje popis poljoprivrede, a popisivači će od 1. listopada do 15. prosinca obilaziti poljoprivredna gospodarstva i bilježiti s čime sve raspolažu. Stručnjaci kažu da će popis pokazati kakvo je pravo stanje trenutno u poljoprivredi.

Popisivanje poljoprivrede u Srbiji počelo je 1. lipnja, kada su se tijekom tri tjedna pravne osobe same anketirale unosom podataka preko web upitnika. Početkom listopada na teren će krenuti i obučeni popisivači koji će tijekom dva i pol mjeseca prikupljati informacije o poljoprivrednim gospodarstvima na temelju Adresara u koji su upisana.

“Popisom poljoprivrede 2023. bit će obuhvaćena sva poljoprivredna gospodarstva na teritoriju Srbije, bez obzira na status – obiteljska gospodarstva, gospodarstva pravnih osoba i privatnih poduzetnika”, objašnjavaju u Republičkom zavodu za statistiku.

“U Popisu će se, potpunim obuhvatom, prikupiti podaci o osnovnim karakteristikama poljoprivrednih gospodarstva: identifikacijski podaci gospodarstva, zemljišni fond i kategorije korištenja poljoprivrednog zemljišta, podaci o radnoj snazi i podaci o broju stoke”, preciziraju u ovoj instituciji.

Na uzorku će, navode, biti prikupljeni podaci o navodnjavanju površina pod usjevima, načinu držanja stoke, obradi i održavanju zemljišta, upotrebi gnojiva, stanju poljoprivrednih objekata, mehanizaciji i opremi. “Podaci o organskoj proizvodnji i primijenjenim mjerama ruralnog razvoja bit će preuzeti iz evidencije Ministarstva poljoprivrede”, kažu u RZS.

Stručnjaci kažu da će popis pokazati kakvo je pravo stanje trenutno u poljoprivredi. “Da bismo uopće mogli planirati neke razvojne programe, projekte i crtati razvojne ciljeve koje bismo kao država htjeli ostvariti nužno je da znamo čime raspolažemo. Kakvi su nam resursi, koliko ih ima i u čijem posjedu se nalaze.

Činjenica je da su kod nas demografske promjene velike. To se uvijek odražava i na poljoprivredu i zato je važno povremeno provjeriti kakva je realna situacija na terenu”, kaže Aleksandar Bogunović, tajnik za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS.

Komentirajte prvi

New Report

Close