Prvi projekt ovog tipa na Balkanu i najveći u Europi, vrijedan je 340 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 05. svibanj 2022. u 10:40
Foto: Pixabay

Kompanije Fintel Energija i MK Group službeno su započele sa realizacijom projekta

U pitanju je prvi projekt ovog tipa na Balkanu i najveći u Europi, a vrijednost investicije iznosi 340 milijuna eura, prenose mediji. Kompanije Fintel Energija i MK Group potpisale su memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom PowerChina za projekat koji koristi energiju sunca i u isto vrijeme omogućava održivu poljoprivrednu proizvodnju ispod solarnih panela, javlja portal B92.

“Agrosolar projekt će se prostirati na 770 hektara na prostoru općiine Kula. Solarna elektrana bit će kapaciteta 660 megavata, a planirana godišnja proizvodnja zelene energije oko 832 gigavat sata, što zadovoljava potrebe oko 200.000 domaćinstava. Na ovaj način nastavljamo  doprinositi ostvarenju cilja Republike Srbije da se udio energije iz obnovljivih izvora poveća na najmanje 40 posto do 2040. godine”, izjavio je Ticijano Đovaneti, generalni direktor Fintel Energije.

Andrija Vuković, direktor resora za finansije i rizike MK Group, kaže da će u okviru druge faze biti izgrađeno postrojenje za proizvodnju zelenog vodika koje će se napajati iz solarne elektrane. “Pored zelenog vodika ova tehnologija omogućit će i proizvodnju 300 tona urea mineralnog gnojiva dnevno, dobivenog na potpuno održiv način”, izjavio je Vuković.

Komentirajte prvi

New Report

Close