U Kragujevcu se priprema proizvodnja električnog automobila

Autor: Poslovni dnevnik , 03. srpanj 2023. u 06:00
Foto: Shutterstock

Još je nepoznato koji će se model električnog vozila proizvoditi u tvornici Stellantisa.

Za sada se još ne zna koji će se konkretno model električnog vozila proizvoditi u tvornici automobila “Stellantis” u Kragujevcu, ali je izvjesno da će model biti proizveden, jer su u toku pripreme za probnu serijsku proizvodnju, kao i ugradnju nove opreme.

Prema riječima Saše Đorđevića, predsjednika Samostalnog sindikata tvornice, sada je najvažnije da tvornica nedvojbeno ide naprijed.

Otklonjene dvojbe
“Da bismo krenuli u serijsku proizvodnju novog modela, a nadamo se da će to biti u listopadu 2024. godine, prvo se mora izraditi određeni broj jedinica koje idu u fazu raznih ispitivanja kvalitete i sigurnosti za krajnjeg kupca. Sada polako ulazimo u to razdoblje, ali ne zna se kada će početi probna proizvodnja, da li krajem ove ili početkom iduće godine.

500

radnika u Kragujevcu trenutno radi na proizvodnji rezervnih dijelova za model Fiat 500L

Znamo da će se raditi na novim modelima automobila, jer su pripreme u tijeku, ali se ne zna koji će se model proizvoditi u tvornici”, uvjerava Đorđević, te podsjeća da se u javnosti prvo špekuliralo da će to biti električna “fiat panda”., a potom i novi europski “citroen C3”.

“Sve su to samo nagađanja, jer u ovom trenutku uopće ne znamo koji će to model biti. Realno, nema veze. Bitno je da radimo i da će biti dodatnog zapošljavanja. Tvornica u Kragujevcu radi, posao se nastavlja, došli smo do faze ozbiljne planirane investicije, nema povratka”, napominje, te podsjeća da je u cijeli posao uključena najmodernija svjetska tehnologija.

“Nadamo se da će sve biti spremno za serijsku proizvodnju u trećem kvartalu 2024. godine, ali pod uvjetom da sve ostane kao sada, da se odvija planiranom dinamikom”, ističe Đorđević, podsjećajući da je posao složen. i ne može se završiti upravo sada.

“U tvornici trenutno radi 500 radnika i svi su redovno angažirani. U narednom razdoblju imat ćemo još oko 1000 novih radnih mjesta – otkriva Đorđević, ali kada obujam posla bude zahtijevao i kada tvornica uđe u proces serijske proizvodnje, odnosno kada se bude proizvodilo više automobila dnevno.

Dodatni radnici
“Pored postojećih i novozaposlenih, kolegama u Kragujevcu na proizvodnji novog modela pridružit će se i grupa naših radnika iz Poljske i Slovačke, čim se vrate u Srbiju”, dodaje predsednik Samostalnog sindikata Izrazio je očekivanje da će proizvodnja električnih vozila u Kragujevcu dovesti puno novih kooperanata u Srbiju i taj grad, uz otvaranje novih radnih mjesta, ali i zadržati tvrtke koje već rade za tvornicu automobila…”

Đorđević je rekao da će radnici tvornice Stellantis u Kragujevcu početkom kolovoza otići na kolektivni godišnji odmor. Dodao je da će ovo ljeto godišnji odmor iskoristiti i radnici iz Kragujevca koji su otišli raditi u Stelantisove tvornice u Trnavi u Slovačkoj i Tychyju u Poljskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close