U Kinu ide 110 tisuća boca srpskih vina u vrijednosti od 800 tisuća eura

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2022. u 21:59
Credit: M.M./ATAIMAGES/PIXSELL

Na sajmu vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana” u Beogradu potpisan je ugovor između kineske kompanije Ningbo i vinarija Đurđić iz Sremskih Karlovaca i Mrđanin s Fruške Gore.

Kako javlja Tanjug, na sajmu vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana” u Beogradu potpisan je ugovor između kineske kompanije Ningbo i vinarija Mrđanin i Đurđić. Ugovor predviđa izvoz 110.000 boca srpskih vina u Kinu, u vrijednosti od 800.000 eura. Dokument je potpisan u nazočnosti ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i ambasadorice Kine Chen Bo. Svoja vina u Kinu će imati priliku plasirati dvije vinarije iz Sremskih Karlovaca – Ðurđić, jedina vinarija tzv. toskanskog tipa na tom području, kao i vinarija Mrđanin koja se već četiri generacije bavi vinarstvom na obroncima Fruške Gore.

Trgovine u 50 gradova

Dražen Ðurić iz Vinarije Ðurić rekao je Tanjugu da su potpisali ugovor u vrijednosti nešto manjoj od 500.000 eura i da će se realizovati u sljedećih godinu do godinu i po.

“Naše vino već ide u Kinu, s tom kineskom kompanijom surađujemo već dvije godine. Ovaj ugovor je nešto vredniji, pa će u sljedećih nekoliko mjeseci krenuti prve količine našeg vina po ovom ugovoru”, rekao je Đurić da šalju specijalno aromatizirani bernet, slatko vino po kojem su Sremski Karlovci poznati. Kinezima je posebno zanimljivo jer ima 17% alkohola, a Kinezi vole robusna vina.

Predstavnik kompanije Guo Chao rekao je da Srbija ima jako dobra vina i da je dobro što ih sada promovira i u okviru inicijative Otvoreni Balkan. “Želimo suradnju s još više srpskih vinarija. Uvozimo vino iz Srbije, kao i vino iz Sjeverne Makedonije i Albanije”. Istaknuo je da 80% Kineza voli crno vino, a ostali bijelo i roze. Savjetnik ministra poljoprivrede Goran Ðaković kaže za Tanjug da je taj ugovor vrlo važan jer je sklopljen na sajmu vina OB i da je pojednačno ovo do sada najveća ugovorena količina za izvoz na kinesko tržište.

“Predstavnik kompanije Guo došao je ranije u Srbiju da bi uvozio kinesku robu u Srbiju, a postao je izvoznik srpske robe. Sve se može kada imate dobru logistiku i dobro organiziran posao. Veleposlanica Chen Bo zaslužna je za ovo. Posvećena je suradnji Srbije i Kine i rekla mi je da ima dosta zainteresiranih investitora iz Kine za Srbiju i srpski agrar”.

Kompanija “Ningbo Xiangmiao technology Co.ltd” ima trgovine u 50 gradova širom Kine za prodaju poznatih i kvalitetnih proizvoda iz Srbije i regije. Kompanija je pokrenula i platforme za e-trgovinu Srpska prodavnica što je dovelo do značajnog povećanja prodaje srpskih proizvoda u Kini.

Skoro 400 izlagača

Na manifestaciji “Vinska vizija Otvorenog Balkana” sudjeluje ukupno skoro 400 izlagača i proizvođača vina iz 22 zemlje. Iz Srbije se predstavlja 169 izlagača, iz Albanije 21, a iz Sjeverne Makedonije dolazi 44 izlagača.

Tijekom četvorodnevne manifestacije bit će organizirano međunarodno ocenjivanje vina “Open Balkan Wine Trophy”. Vina će ocenjivati 25 međunarodnih vinskih sudaca iz cijeloga svijeta, a među njima će se naći čak pet nositelja titule Master of Wine, najprestižnijeg zvanja u svijetu vina. Sastavni dio “Vinske vizije Otvorenog Balkana” su i poslovni susreti izlagača vina, predstavnika vodećih maloprodajnih lanaca i predstavnika HORECA industrije. Paralelno se održava i Sajam hrane.

Komentirajte prvi

New Report

Close