Kronični nedostatak kadra: Nedostaje im čak 15.000 radnika, lijek je samo porast plaća

Autor: Poslovni dnevnik , 10. svibanj 2022. u 07:00
Popunjenost srpskih hotela početkom ove godine bila je 46 posto, što su bolji rezultati u odnosu na isto razdoblje prošle godine/Shutterstock

Ovogodišnja turistička sezona bit će izazovna ne samo zbog rata u Ukrajini, koji je usporio poslovanje, već i zbog kroničnog nedostatka radne snage.

Želja za putovanjima nakon dvogodišnje pauze i najava turista iz zapadne Europe da će ove sezone sigurno putovati u inozemstvo, ohrabruje i hotelsku industriju Srbije.

Popunjenost domaćih hotela početkom godine bila je 46 posto, što su bolji rezultati u odnosu na isto razdoblje 2021., a onda je kriza u Ukrajini ponovno usporila poslovanje. Sada je broj rezervacija stabilan i čini se da će konačno krenuti oporavak i rast broja turista u gradovima, piše Politika.

Rezervacije i dalje stabilne
Kako su nedavno upozorili iz Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (Hores), turistička sezona bit će izazovna ne samo zbog rata u Ukrajini, već i zato što se ovaj sektor gospodarstva i dalje suočava s kroničnim nedostatkom radne snage. U gotovo svakom restoranu ili hotelu u Srbiji traže se ljudi za rad. Trenutačno, u ugostiteljstvu je zaposleno oko 40.000 radnika, dok je hotele u Srbiji napustilo oko 6300 radnika, a zajedno sa restoranima nedostaje im oko 15.000.

Oni navode da je ključ za rješenje problema podizanje razina plaća, zbog čega su se odlučili obratiti državi sa zahtjevom za davanje olakšica pri zapošljavanju novih radnika, oslobađanjem od poreza i doprinosa na plaće, kako bi se većim plaćama zaustavio odlazak nužnih kadrova iz zemlje.

U Srbiji je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u ožujku ove godine u odnosu na isto razdoblje 2021., broj dolazaka turista veći za 79,6 posto, dok je broj noćenja porastao za 44 posto. U istom razdoblju domaći gosti zabilježili su za 20 posto više noćenja, a strani 92 posto. Kada je riječ o posjećenosti, trenutačno je više turista u banjama i na planinama, posebno tijekom proteklih blagdana, dok se u gradskim središtima tek očekuju u većem broju.

Ni dvije godine od početka pandemije, ugostiteljstvo se nigdje u svijetu još nije u potpunosti oporavilo. Popunjenost hotela i zanimanje za putovanja mijenja se od sezone do sezone i od države do država i sve to ovisi o puno stvari.

Turističke zemlje su se prilično oporavile i čini se da je naglasak trenutačno na tome kako učiniti sve da se turistima odlazak na put bude što jednostavniji. Prije svega, riječ o ograničenjima zbog pandemije koja se ukidaju i putovanja su sve češće međunarodna.

Rezervacije su i dalje stabilne i očekuje se da bi se ove godine turizam konačno trebao vratiti na razdoblje prije pandemije. Istraživanja pokazuju da su putnici i dalje oprezni prilikom rezervacija smještaja te to obavljaju samo nekoliko dana prije dolaska na odredište.

To je, smatraju stručnjaci, još jedan pokazatelj nepovjerenja turista i straha da se nešto ipak može izmijeniti u kratkom razdoblju i da mogu imati problema.

Nužna promjena strategije
Kako bi osigurala povratak prihoda i ranije rezervacije turistička industrija mora mijenjati strategiju i prilagođavati se potrebama putnika kako bi povratila njihovo povjerenje.

Pokazalo se da turistima sada nije samo važno kakav je hotel ili mjesto na koje putuju, nego da imaju i neko jamstvo da su sigurni i da domaćini mogu uraditi sve u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Međutim, očekivanja i prioriteti gostiju se mijenjaju i u ovom trenutku su i dalje u prednosti beskontaktni načini plaćanja i to će izgleda u budućnosti postati standard.

Komentirajte prvi

New Report

Close