U dualno obrazovanje u Srbiji želi se uključiti gotovo 500 tvrtki, a 35% su nove

Autor: Poslovni dnevnik , 15. ožujak 2022. u 22:00
Poslodavci koji imaju učenike u dualnom obrazovanju neće morati pri zapošljavanju novih radnika izdvajati znatna sredstva za njihovu dodatnu obuku/Shutterstock

Školovanje kroz rad najviše je zastupljeno u metalskoj i strojnoj industriji, zatim u prehrambenoj, tekstilnoj i drvnoj industriji, kao i građevinarstvu, turizmu i ugostiteljstvu, te trgovini i prometu.

Gotovo 500 tvrtki u Srbiji podnijelo je zahtjev da se uključi u model dualnog obrazovanja u sljedećoj školskoj godini od čega su 35% nove tvrtke, one koje dosad nisu sudjelovale u tom obliku školovanja učenika kroz rad.

Gospodarstvo je preko Privredne komore Srbije (PKS) podnijelo i 878 izjava o spremnosti poslodavaca za organiziranje učenja kroz rad, a ponuđena su mjesta za 3600 novih učenika, javlja portal eKapija.

Traže se i kuhari i konobari
“U skladu sa Zakonom o dualnom obrazovanju, PKS je dostavila Ministarstvu prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Plan za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje za školsku godinu 2022./2023., a konačnu odluku donijet će resorno ministarstvo objavljivanjem Natječaja za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem travnja”, objašnjava Mirjana Kovačević, voditeljica Centra PKS-a za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike.

Komora je prepoznata kao jedan od ključnih sudionika u procesu dualnog obrazovanja, budući da se nova metodologija upisa u srednje škole temelji na potrebama gospodarstva, dodaje se u priopćenju PKS-a.

8000

učenika u Srbiji trenutačno se obrazuje po dualnom modelu

“Zadatak PKS-a i regionalnih komora je da sagleda realne potrebe gospodarstva i da zastupa interese poduzetnika u vezi s upisom obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja”, dodaje Kovačević.

Za sljedeću školsku godinu za realizaciju po dualnom modelu bit će spremno 67 dualnih obrazovnih profila od kojih je 14 novih, među kojima su elektrotehničar telekomunikacija, upravljač poljoprivrednom mehanizacijom, kuharski tehničar, turistički tehničar, vodoinstalater, tehničar industrijske robotike, galanterist, tehničar za sigurnost željezničkih pruga i drugi.

Dualno obrazovanje je najzastupljenije u sektorima metalske i strojne industrije, posebno autoindustrije, zatim prehrambene, tekstilne, drvne industrije, kao i građevinarstva, turizma i ugostiteljstva, trgovine i prometa – logistika i špedicija, zračni promet.

Gospodarstvo najviše traži profile bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, operater strojne obrade, ali su potrebni i trgovci, kao i kuhari i konobari. Traženi su i tehničari mehatronike, tehničari za upravljanje CNC strojevima, kao i mehaničari motornih vozila.

Ušteda za poslodavce
Po dualnom modelu u Srbiji trenutačno se obrazuje 8000 učenika u 150 srednjih škola i 700 kompanija. Za taj način školovanja prilagođena su 53 obrazovna profila (24 trogodišnja i 29 četvorogodišnjih), koja pokrivaju sve gospodarske sektore.

Brojne su koristi od dualnog obrazovanja za poslodavce. Na primjer, oni koji imaju učenike u dualnom obrazovanju neće morati pri zapošljavanju novih radnika izdvajati znatna sredstva za organiziranje dodatnih obuka tih radnika jer zaposlenike mogu izabrati među učenicima koji su učenjem kroz rad u njihovim objektima već stekli potrebna stručna znanja i vještine.

Komentirajte prvi

New Report

Close