U Dimitrovgradu prekogranični park za IT kompanije

Autor: Poslovni dnevnik , 05. listopad 2022. u 07:00
Parcele bi bile ponuđene investitorima, uglavnom iz IT sektora/Shutterstock

Riječ je o najekskluzivnijem dijelu općinskog zemljišta uz granični prelaz, pored još 8-10 ha uz desnu stranu puta ka Bugarskoj na kojima bi se, prema planu detaljne regulacije gradio Komercijalni centar Gradina.

Općina Dimitrovgrad otvorila je natječaj za izradu plana razvoja prekograničnog industrijskog parka Gradinje, prvog takvog u Srbiji. Industrijski park na dva hektara bit će u zoni graničnog prelaza Gradine s Bugarskom, izjavio je za portalu eKapija Vladica Dimitrov, općinski načelnik Dimitrovgrada.

Riječ je o najekskluzivnijem dijelu općinskog zemljišta uz granični prelaz, pored još 8-10 ha uz desnu stranu puta ka Bugarskoj na kojima bi se, prema planu detaljne regulacije gradio Komercijalni centar Gradina.

“U sklopu Komercijalnog centra planiramo gradnju prekograničnog industrijskog parka s Bugarskom na kojem bi parcele bile ponuđene investitorima, uglavnom iz IT sektora. Zanimanje postoji, pa smo raspisali tender za taj istraživački dio priče od kojeg ovisi dalji razvoj projekta”, objašnjava Dimitrov.

Dobra je to šansa za razvoj malog i srednjeg IT sektora, jer Bugari, kaže, imaju znatno razvijeniju IT industriju od Srbije. Dimitrov kaže da se računa na Europske prekogranične fondove, a bio bi uključen i privatni sektor.

U dokumentaciji za natječaj koji je otvoren do 14. listopada, navedeno je da je cilj projekta privlačenje direktnih investicija u općinu, ubrzanje razvoja postojećih poduzeća, kao i formiranje novih firmi i novo zapošljavanje, uz implementaciju novih tehnologija.

Lokacija je označena kao jedan o prioriteta u politici ravnomjernog regionalnog razvoja Srbije. Dimitrov podsjeća da još čekaju zeleno svjetlo Beograda za raspisivanje tendera za gradnju prečistača otpadnih voda.

“Imamo gotov projekt i osigurano od države osiguranih tri milijuna eura, samo čekamo formiranje nove vlade i kabineta Ministarstva za zaštitu životne sredine, jer imamo problem s izmještanjem dalekovoda zbog kojeg dvije godine ne možemo početi s gradnjom prečistača”, kaže Dimitrov. 

Komentirajte prvi

New Report

Close