Pruga u Srbiji na kojoj je došlo do nesreće i kobnog curenja amonijaka već je bila proglašena opasnom

Autor: Poslovni.hr , 29. prosinac 2022. u 09:16
Foto: Pixabay

Svaka cisterna je nosila po 45 tona amonijaka, a ne 20 tona kako se prvobitno navodilo u medijima. U kompoziciji teretnog vlaka je bilo 20 cisterni.

U nedjelju, 25. prosinca 2022, oko 17:30, došlo je do iskliznuća teretnog vlaka s amonijakom kod mjesta Staničenja, u blizini Pirota. Oko 19:30 bilo je jasno da je riječ o nesreći većih razmjera, te je evakuirana druga smjena tvornice guma Tigar Tyres u Pirotu, a MUP je apelirao na građane da izlaze iz vlastitih kuća. Do sada hitnu lječničku pomoć je zatražila 51 osoba, 15 osoba je bilo prebačeno u KBC Niš, a, nažalost, zabilježena su i dva smrtna slučaja.

Naime, svaka cisterna je nosila po 45 tona amonijaka, a ne 20 tona kako se prvobitno navodilo u medijima. U kompoziciji teretnog vlaka je bilo 20 cisterni. To znači da je prevoženo ukupno 900 tona amonijaka. Posljedice bi bile značajno opasnije po zdravlje stanovništva i okoliš da je došlo do eksplozije samo jedne cisterne. Zato je i odlučeno da se čeka dok sav amonijak ne iscuri iz te jedne oštećene cisterne. Ipak, opasnost još uvek nije sasvim prošla. Jer kad sasvim iscuri amonijak treba pažljivo podići prevrnute cisterne i vratiti ih na kolosijek. Amonijak je bio namijenjen tvornici Elixir iz Prahova, jednoj od najvećih kemijskih tvornica u Srbiji.

Zanimljivo je da je još 2019. godine pruga zatvorena za prijevoz putnika zbog nesigurnosti, a još tada je bilo upozorenja da je opasna i za prijevoz tereta.

Video link:

(Izvor: Eko straža)

Još je interesantnije da je Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije 2017. objavio dokument “Procjena rizika od katastrofa u Republici Srbiji”, u kome je upozoreno, da zbog lošeg stanja željezničke infrastrukture, može doći do izlivanja amonijaka u bližoj i daljoj okolini Dimitrovgrada i to sa vjerojatnoćom 6-50% u sljedećih 2-20 godina.

Snimci s lica mjesta jasno pokazuju da je došlo do iskliznuća vagona.

Video link:

(Izvor: Eko straža)

Što se izlivanja amonijaka iz vagona u rijeku Nišavu tiče, do njega je ipak došlo, jer rezultati kemijske analize rijeke Nišave kod sela Staničenja pokazuju da je rijeka Nišava treće klase (vrijednosti amonijum jona – 0,44mg/l), s umjerenim ekološkim statusom. Rezultati kemijske analize rijeke Nišave kod Bele Palanke pokazuju da je reka Nišava pete klase (vrijednosti amonijum jona – 2,02mg/l), s lošim ekološkim statusom.

Prema posljednjim mjerenjima Agencije za zaštitu životne sredine Republičke, u Pirotu nema prekoračenja graničnih vrijednosti amonijaka u zraku, navodi se u priopćenju iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Koncentracija amonijaka je 28. prosinca, u 7 sati ujutru iznosila 7 µg/m3, dok je jučerašnja dnevna vrijednost bila 9 µg/m3. Međutin, i dalje je zabranjena uporaba bunara za vodu koji se nalaze pored rijeke Nišave, te ribaranje na Nišavi.

Na sam dan nesreće, Pirot je izgledao apokaliptično, što pokazuje i sljedeći snimak:

(Izvor: FB grupa Eko straža)

Ponovno otvorena autocesta do Bugarske

Kako je priopćilo Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture, ministar Goran Vesić je donio rješenje kojim se dopušta ponovno puštanje prometa na autocesti na dionici Niš-Dimitrovgrad, nakon što je ranije danas Operativni štab za zaštitu i spasavanje od tehničko-tehnoloških nesreća, donio Zaključak da su se stvorili uvjeti da se promet ponovno uspostavi.

“Promet na toj dionici krenut će danas u 15 sati, važno je bilo da se steknu svi uvjeti kako bi promet bio pušten, sigurni da ljudski životi nisu ugroženi”, rekao je Vesić.

Promet na toj deonici zatvoren je 25. prosinca, zbog gore navedene nesreće.

Komentirajte prvi

New Report

Close