U Beogradu proglašena epidemija

Autor: Poslovni.hr , 05. siječanj 2024. u 14:40
Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

U Srbiji je zabilježeno 909 slučajeva oboljelih od velikog kašlja, zaključno s 31. prosincem 2023. godine, rečeno je za NIN u Institutu za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut. Zbog širenja slučajeva velikog kašlja, odnosno hripavca, u Beogradu je krajem prosinca proglašena epidemija.

Iz Batuta ističu da je najveći broj oboljelih prijavljen na teritoriju Južnobačkog okruga i u Beogradu, dok je najveća učestalost oboljelih u odnosu na broj stanovnika zabilježena u Južnobačkom i Južnobanatskom okrugu.

Situacija s velikim kašljem alarmantna je i u regiji, a Hrvatska i Crna Gora redovno prijavljuju porast slučajeva zaraženih. Koliko je stanje alarmantno i u Srbiji najslikovitije pokazuje broj oboljelih od ove bolesti, koja se smatrala gotovo iskorijenjenom, u proteklim godina. Naime, prema podacima koje je objavio RSE broj zaraženih u 2023. godini u odnosu na razdoblje između 2016. i 2019. veći je i do šest puta na razini Srbije.

Ogroman skok primjetan je i u glavnom gradu Srbije. Kada je Gradski zavod proglasio epidemiju velikog kašlja, što je objavljeno 27. prosinca, u Beogradu je bilo 409 oboljelih. Pre ove godine najveći broj oboljelih bio je 2018. – s 29 registriranih slučajeva, dok se do 2022. postepeno smanjivao i doveo do toga da na kraju spomenute godine nije bilo nijednog slučaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close