U Beogradu osnovan Europski pčelarski savez

Autor: Miroslav Kuskunović , 14. veljača 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Osim cilja da zaštiti pčelare, uloga Saveza bit će i u zaštiti potrošača meda koji su ugroženi, jer se trenutno na tržištu nalazi velika količina falsifikata meda.

Europski pčelari od sada će biti udruženi u borbi za spas pčelarstva, koje je ozbiljno ugroženo, prije svega lažnim medom i trovanjem pčela, a njihovo djelovanje bit će organizirano u okviru Europskog pčelarskog saveza, čija je osnivačka skupština održana u Beogradu.

Pčelarske organizacije europskih zemalja održale su osnivačku skupštinu Europskog pčelarskog saveza (EBA), rekao je predsjednik Pčelarske unije Slovenije (ČZS) Boštjan Noč. Statut udruženja usvojen je na osnivačkoj skupštini, a pčelarske organizacije imaju rok od mjesec dana za davanje suglasnosti na statut, nakon čega će provesti izbore i registrirati uniju.

Kako je početkom tjedna objavila Pčelarska unija Slovenije, svrha Europske pčelarske asocijacije bit će očuvanje ugroženog pčelarstva, aktivna suradnja sa svim pčelarskim organizacijama u Europi, podrška aktivnostima međunarodne pčelarske organizacije Apimondia, te skretanje pažnje na domaće europske probleme.

Osim cilja da zaštiti pčelare, uloga Saveza bit će i u zaštiti potrošača meda koji su ugroženi, jer se trenutno na tržištu nalazi velika količina falsifikata meda. Na svjetskom tržištu ima 50 posto falsifikata meda, ljudi ga uopće ne prepoznaju, a taj med pčele ni vidjele nisu.

Noč ističe da je najveći problem što falsificirani med i laboratoriji teško prepoznaju. Jedan od prvih zadataka na kojima će raditi Europski savez pčelara je uvođenje jedinstvene metode i laboratorija koja će za cijelu Europu utvrđivati što je falsificirani meda.

– Europa treba uvesti kvote za uvoz meda iz trećih država, jer samo na takav način pčelarstvo može preživjeti. Bez pčelara i pčela, nema hrane, ukazao je Noč.

Jedan od velikih problema je i nekontrolirano trovanje pčela pesticidima. Noč smatra kako cijela Europa mora za pčelarstvo imati ista pravila.

Slovenija je bila inicijator Svjetskog dana pčela, koji je Opća skupština UN proglasila krajem 2017. 

Komentirajte prvi

New Report

Close