U Beogradu kasni početak rada tvornice Sinopharmovog cjepiva protiv Covida-19

Autor: Poslovni dnevnik , 12. svibanj 2022. u 08:00
Kapacitet tvornice trebao bi biti 40 milijuna doza cjepiva godišnje, za opskrbu srpskog, ali i drugih tržišta/Shutterstock

Broj doza kineskih cjepiva protiv koronavirusa, isporučenih državama koje su ih odobrile, naglo je smanjen, sa 220 milijuna u rujnu 2021. na samo nekoliko milijuna ove godine.

Zastave Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata vijore se ispred tek izgrađene tvornice cjepiva Sinopharm u industrijskom dijelu Beograda. Tri države upustile su se zajednički projekt izgradnje sredinom 2021. godine, ali tvornica još ne radi, javlja Radio Slobodna Europa.

Najavljeno je da će prve doze kineskog cjepiva protiv Covida-19 biti proizvedene do kraja ožujka 2022. No prošlo je gotovo mjesec i pol od dana kada je trebala početi proizvodnja.

Radio Slobodna Europa nije dobio odgovor od Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) kada se može očekivati početak rada tvornice.

Bez odobrenje u EU
A Goran Vesić, zamjenik gradonačelnika Beograda, Tanjugu je prije nekoliko dana rekao samo da se tvornica završava.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, prilikom početka izgradnje tvornice izjavio je da će tvornica u prvoj fazi imati pogon za punjenje cjepiva koje se na tržištu treba pojaviti u travnju. U drugoj fazi, do 2023. godine, bit će izgrađen i pogon u kojem će se proizvoditi “aktivna supstanca”.

Vučić je najavio da će kapacitet tvornice biti 40 milijuna doza godišnje za opskrbu srpskog i drugih tržišta, a vrijednost projekta procijenjena je na 30 milijuna eura. Svjetska zdravstvena organizacija u svibnju 2021. godine odobrila je kinesko cjepivo Sinopharm za hitnu primjenu. Sinopharm u EU nema odobrenje Europske agencije za lijekove.

Radio Slobodna Europa nije dobio odgovor od nadležnih institucija jesu li neke države zainteresirane za kupovinu Sinopharmovog cjepiva iz Srbije i koja su potencijalna tržišta za plasman. Prema informacijama s web stranice Bridge Beijing, broj doza kineskih cjepiva protiv koronavirusa, Sinopharm i Sinovac, isporučenih državama koje su ih odobrile, naglo je smanjen.

S više od 220 milijuna doza distribuiranih u oko 100 država tijekom rujna 2021. – uglavnom u Africi, Južnoj Americi i Aziji – taj broj je već u prosincu iste godine pao na oko 70 milijuna. Brojke su još niže u 2022., kada se ukupan broj isporučenih doza sveo na samo nekoliko milijuna.

Sanja Radojević Škodrić, direktorica RFZO-a, rekla je za Tanjug krajem 2021. godine da su u novoj tvornici “kapaciteti predviđeni i za druga cjepiva ili za proširenje kapaciteta postojećih cjepiva”.

Srbija osigurala zemljište
Srbija je, inače, 23. veljače 2022. godine, dobila dozvolu za proizvodnju i iRNK cjepiva, za tehnologiju na kojoj su temeljene Pfizer i Moderna cjepiva protiv koronavirusa.

Javnu nabavu za izgradnju tvornice cjepiva raspisala je vojna građevinska ustanova Beograd pri Ministarstvu obrane Srbije. Na izgradnji tvornice angažirana je kompanija Termomont, a ugovor vrijedi oko 25 milijuna eura.

Iako je riječ je o zajedničkom projektu tri države, Srbija je osim navedenog ulaganja osigurala zemljište i financiranje infrastrukture oko tvornice.

Srbija je vrlo brzo nabavila cjepivo protiv koronavirusa za masovnu primjenu, u siječnju 2021., a prva isporuka bilo je upravo kinesko cjepivo Sinopharm. Srbija je od kineske kompanije kupila četiti milijuna doza cjepiva, a još 200.000 dobila je kao donaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close