U Arilju tvornica H&S Fruitsa, investicija od 6 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 19. svibanj 2022. u 07:00
Srpska kompanija je zadužena za nabavu sirovina, a mađarska za plasman proizvoda/M. Tironi/PIXSELL

Tvornica je zajednički projekt srpske kompanije Stanić iz Arilja i mađarske tvrtke Horizon Food.

U središtu srpskog voćarstva, odnosno proizvodnje malina – Arilju – dovršava se gradnja tvornice za preradu voća kompanije H&S Fruits, koja je zajednički projekt srpske kompanije Stanić iz Arilja i mađarske tvrtke Horizon Food.

Mađari će biti vlasnici 51, a domaćini 49 posto udjela u tvornici. Prema najavi, otvaranje tvornice očekuje se u idućih mjesec i pol dana. Postrojenje H&S Fruits prerađivat će voće i praviti kaše, džemove i sokove.

Vrijednost investicije je oko šest milijuna eura i predstavlja važan investicijski projekt u sektoru prehrambene industrije.

Projekt je rezultat suradnje vlada Srbije i Mađarske, kao i suradnje Razvojne agencije Srbije i HEPA – Mađarske agencije za promociju izvoza, a temelj je Memorandum potpisan 2018. godine u Budimpešti, nakon zajedničke sjednice srpske i mađarske vlade. Sama izgradnja tvornice počela je 2019. godine.

“Kompanija će u početku imati najmanje 25 zaposlenih, a njen kapacitet trebao bi biti 12 tona voća na sat i oko 120.000 teglica džemova tjedno”, izjavio je za portal biznis.rs direktor kompanije H&S Fruits Saša Stanić.

Dodaje kako će se važnost projekta tek vidjeti, jer i dalje ima 30 do 40 posto proizvođača voća koji nema dogovoren plasman svog voća. “Prerada voća i izvoz u inozemstvu je spas za poljoprivrednike u Srbiji jer motivira poljoprivrednike na veće proizvodnju i osigurava im se siguran plasman.

Kad nema prerade voćari prodaju sirovinu prema potrebama tržišta što je nesigurno, a kada imaju prerađivačke kapacitete onda su ti ugovori daleko sigurniji”, ističe Saša Stanić, direktor H&S Fruitsa.

Prema prvotnom dogovoru srpska kompanija je zadužena za nabavku sirovina, a mađarska za plasman proizvoda, pri čemu je prioritetno tržište Europske unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close