U Alibunaru niče kompleks solarnih i vjetroelektrana

Autor: Poslovni dnevnik , 24. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Na predviđenom prostoru predviđena je izgradnja 20 do 30 vjetroagregata pojedinačne snage vjetroagregata u rasponu od 4-8 MW.

Općina Alibunar objavila je rani javni uvid Plana detaljne regulacije za objekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora “Banat 5” (vjetroelektrana/solarna elektrana). Klijent plana je WV International Ventures sa sjedištem u Beogradu koji je i nositelj ove velike investicije u obnovljive izvore energije.

Okvirno područje obuhvaćeno planom je oko 3322 hektara. U okviru plana predviđena je izgradnja vjetroelektrane i solarne elektrane za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Granica plana proteže se dijelovima katastarskih općina Banatski Karlovac, Nikolinci i Lokva. Kako se navodi u dokumentu, maksimalna snaga vjetroelektrane “Banat 5” bit će oko 120 MW, dok će daljnjom analizom biti utvrđena snaga solarne elektrane.

Ovisno o potencijalu vjetra, planira se izgraditi nekoliko neovisnih vjetrogeneratorskih polja s odgovarajućom priključnom srednjenaponskom kabelskom, telekomunikacijskom i drugom mrežom, te mrežom pristupnih cesta.

Prema preliminarnim analizama, na predviđenom prostoru predviđena je izgradnja 20 do 30 vjetroagregata pojedinačne snage vjetroagregata u rasponu od 4-8 MW. Vjetrogeneratori će biti priključeni na prijenosni i distributivni elektroenergetski sustav, stoji u dokumentu.

U okviru plana predviđeno je i nekoliko posebnih zona koje uvažavaju specifičnosti terena. Najveća dopuštena visina stupova vjetroturbine vjetrogeneratora, uključujući lopaticu turbine u gornjem položaju, bit će maksimalno 250 metara.

Daljnjom analizom, u fazi nacrta PDR-a, konačno će se utvrditi površina poljoprivrednog zemljišta zauzeta za izgradnju solarne elektrane, kao i ukupna snaga elektrane, koja će ovisiti o tehnološkim karakteristikama planiranih panela.

Komentirajte prvi

New Report

Close