Tužiteljstvo je potvrdilo da se zloglasni kriptoprevarant nedavno preselio u Srbiju

Autor: Jerko Zlatar , 13. prosinac 2022. u 10:04
FOTO: Pixabay

Tužiteljstvo je potvrdilo da se izvršni direktor Terraform Labsa Kwon Do-hyung, koji je uzrokovao krah virtualne imovine (kriptovalute) Luna i Terra coin, nedavno preselio u Srbiju.

Tužiteljstvo Južnog okruga u Seulu objavilo je 12.ovog mjeseca da je dobilo i potvrdilo informacije o Kwonovom boravku u Srbiji nakon prolaska kroz Dubai, UAE. Ministarstvo pravosuđa je u postupku traženja od Vlade Srbije da surađuje u istrazi. Međutim, postoji mogućnost da se bivši CEO Kwon preselio u drugu državu budući da je zbog nevažeće putovnice za njega bilo nemoguće službeno ući i izaći iz zemlje.

Kwon, za kojim je Međunarodna organizacija kriminalističke policije (Interpol) raspisala crvenu tjeralicu, napustio je zemlju krajem travnja i ostao u Singapuru prije nego što je u listopadu otputovao u Dubai. Tužiteljstvo je prekinulo zastaru nakon prijave da je CEO Kwon pobjegao u inozemstvo kako bi izbjegao kazneni progon.

Tužitelji su zatražili nalog za uhićenje suosnivača Terraform Labsa Shin Hyun-seonga, bivšeg izvršnog direktora Chai Corporationa, ali sud ga je odbacio tijekom ožujka, utvrdivši da: “Nema straha od uništavanja dokaza ili bijega.”

Bilo je to krajem travnja, neposredno prije kolapsa kroiptovaluta Luna i Terra, izvršni direktor Terraform Labsa Kwon Do-hyung napustio je Koreju i zaputio se u Singapur.

Novinari SBS-a pratili su gdje se nalazi Kwon i posjetili njegov ured i rezidenciju u Singapuru prošlog svibnja, ali ga nisu uspjeli upoznati.

Utvrđeno je da se Kwon, koji je nestao, početkom rujna preselio u treću zemlju preko Dubaija, a tužiteljstvo je nedavno potvrdilo da je gospodin Kwon boravio u Srbiji, istočnoj Europi.

Početak njegovog boravka u Srbiji procjenjuje se prije sredine listopada kada mu je istjecala važnost putovnice.

Sugovornici SBS-a iz branše su izjavili da je putovanje gospodina Kwona u Srbiju povezano s virtualnom valutom.

Srbija je mjesto gdje je lako unovčiti razne virtualne valute, a instalirani su i bankomati za virtualne valute.

Park Seong-joon profesor u Centru za istraživanje blockhacin tehnologija Sveučilišta Dongguk je izjavio: „Ako imate bitcoin, moguće ga je promijeniti u novac prema tržišnoj cijeni (na bankomatu). Možete podići novac sve dok imate vlastitu adresu (e-wallet).“

Osim toga, za g. Kwonom je raspisan Interpolov najviši stupanj ‘crvene tjeralice’, koji zahtijeva uhićenje i repatrijaciju traženih osoba, ali između Srbije i Republike Koreje ne postoji sporazum o izručenju.

Istražne vlasti također razmatraju mjere kao što je prisilna deportacija Kwona od strane vlasti u Srbiji, koji je ilegalni migrant, uzmijauću u obzir da mu je putovnica nevažeća,, u slučaju da njegova repatrijacija u Koreju temeljem optužnice ne bude išla glatko.

Kvon (31) je vlasnik kompanije Teraform i kreator kriptovalute Luna koja je propala u maju i sa sobom povukla vrednost od 40 milijardi dolara. To je do sada najveći kolaps neke od velikih kriptovaluta.

Kwon se redovito oglašava i na svom Twitter nalogu, odakle poručuje da nije pobjegao od Zakona, te da mu je savjest mirna, iako nije naveo gdje se trenutačno nalazi.

Komentirajte prvi

New Report

Close