Turistički procvat: U banjama oko Novog Pazara niče niz privatnih hotela

Autor: Poslovni dnevnik , 06. ožujak 2023. u 07:00
Nedostatna infrastruktura, često u lošem stanju, najčešća je primjedba gostiju/Shutterstock

Novopazarska i Rajčinovićka banja, godinama zapuštene, sve su privlačnije za ulaganja.

Područje Novog pazara počinje proživljavati turistički procvat, ako je suditi po novim privatnim smještajnim kapacitetima. kako piše list Danas, u radijusu od samo desetak kilometara na novopazarskom području nalaze se dvije ljekovite banje – Novopazarska i Rajčinovićka.

Za ljekovitost termomineralnih voda u Novopazarskoj Banji zna se iz antičkog doba. Koristili su ih svi putnici na putu prema Carigradu i Dubrovniku, ali i osvajačke vojske, koje su boravile ili prolazile kroz ovaj kraj.

Izobilje voda
Od 70-ih godina, u toj banji se nalazi Specijalna bolnica za liječenje mišićne distrofije i neuropatije. Sada se tu liječe i druge bolesti: reumatska i kožna oboljenja, stanja poslije moždanog udara, sportske i druge ozljede. Stručnjaci tvrde da u Novopazarskoj Banji, ima sedam mineralnih izvora, koji se u površinskom dijelu miješaju s podzemnom hladnom vodom, koja izlazi iz 14 izvora.

O izobilju tih voda dokaz je i što se samo na pola metra nailazi na toplu mineralnu vodu, koju su, čak, na improvizovanim izvorima, u svojim dvorištima imali vlasnici privatnih kuća. Ta voda na svom izvorištu ima temperaturu od 52 stupnja Celzijusa.

Banja je od centra grada udaljena samo 2,5 kilometara, ali je posljednjih 800 metara prilazne ceste vrlo problematično. I to je jedna od najvećih i najčešćih primjedbi gostiju.

Uska trasa cesta s “pokrpanim” asfaltom nema odgovarajuću prometnu signalizaciju ni rasvjetu. Nekoliko desetljeća prošlo je u planiranju te dionice, koja mora imati staze za kretanje pacijenata u kolicima koji borave u Specijalnoj bolnici, staze za pješake, rasvjetu cijelom dužinom i kvalitetni asfalt. Na drugom kraju grada, na putu prema Sjenici, smeštena je Rajčinovića Banja.

Udaljena je od grada sedam kilometara. Prilaz joj je problematičan, od magistralne ceste do centra, u dužini 600 metara. Za razliku od Novopazarske Banje, gde se ranije dolazilo po liječničkim uputnicama, u Rajčinovićku Banju se dolazilo po preporuci. Ima tri topla mineralna izvora s različitim temperaturama i hladnu mineralnu vodu. Njene vode liječe oboljenja probavnih organa, jetre, žučnih i mokraćnih puteva, bubrega, poremećaja crijeva i metabolizma.

Može se piti, ali i kupati u toj vodi. Bez obzira što su tu gosti dolazili sa svih strana, do danas je ostala sa skromnom ponudom. Posebno su joj nedostajali smještajni kapaciteti, ali na udaru nemarnosti našla su se i izvorišta mineralne vode. Zbog prodiranja voda iz septičkih jama, korištenje tih voda zabranjivale su nadležne inspekcijske službe.

Problem divlje gradnje
Centri oba banjska naselja napadnuti su divljom gradnjom i neovlaštenim zauzimanjem zemljišta, pa se rješavanje imovinsko-pravnih odnosa ubraja u velike razvojne probleme. Posljednjih godina u obje banje zaživjela je privatna inicijativa. U Novopazarskoj Banji počeli su se graditi suvremeni hotelski kompleksi.

Sada u tri hotela, sa oko 350 ležaja, gostima se nude suvremeni sadržaji, pa čak i kupanje u bazenima s mineralnom vodom. Zbog odvođenja mineralne vode u hotelske prostore, u pitanje su dovedene hidro-terapije u Specijalnoj bolnici. Bez tih terapija, uglavnom, ostaju pacijenti koji dolaze na ambulantno liječenje. Međutim,u toj zdravstvenoj ustanovi, kako piše Danas, nisu “raspoloženi” razgovarati o toj temi.

Ekspanzija privatne inicijative u Rajčinovića Banji je na pomolu. U Turističkoj organizaciji Novog Pazara kažu da će, ovog ljeta, biti otvoren hotelski kompleks od skoro 5000 četvornih metara. Naglašavaju da će ta banja, konačno, dobiti sadržaje koje zaslužuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close