Turističke agencije zbog korone putnicima dužne još 6,5 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 12. prosinac 2022. u 07:00
Dvije-tri agencije dužne su oko milijun eura i pitanje je hoće li uspjeti opstati/BORNA FILIĆ/PIXSELL

Od početka pandemije deset agencija je podnijelo zahtjev za stečaj, a osam je zatvoreno.

Turističke agencije u Srbiji počele su pozivati putnike koji nisu iskoristili vaučere za nerealizirana putovanja kako bi im isplatile novac.

Uredbom o zamjenskim putovanjima planirano je da se putnicima novac vrati najkasnije 1. veljače sljedeće godine, a ovaj rok će možda biti i produžen do kraja tog mjeseca jer je, kako kažu u putničkim agencijama, tehnički je neizvodljivo da se svi isplate odjednom, izvijestio je portal politika.rs.

Prema riječima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Jute, agencije pozivaju putnike za isplatu, ali i dalje nude popuste i pokušavaju ih motivirati da ipak iskoriste vaučere.

”Svima je u interesu da se ovo uspješno završi, prije svega zbog nove sezone i vraćanja povjerenja putnika. Za isplatu je ostalo 6,5 milijuna eura, što je 10% od oko 70 milijuna eura, koliko je bilo uplaćeno na početku pandemije. To i nije loš rezultat. Pozitivno je što je većina putnika iskoristila zamjenske vaučere, ali ipak se radi o velikom iznosu koji agencije ne mogu platiti iz tekućeg poslovanja”, kaže Seničić.

Dvije-tri agencije imaju oko milijun eura duga i pitanje je hoće li uspjeti opstati. Od početka pandemije deset agencija je podnijelo zahtjev za stečaj, a osam je zatvoreno. Većina vaučera koji nisu realizirani odnosi se na ljetovanja u Grčkoj, dio u Italiji i Španjolskoj, dok su putovanja za Tursku i Egipat uglavnom realizirana.

Odluka agencija da svim putnicima, bez njihove suglasnosti, dodjele zamjenske vaučere u suprotnosti je s europskom direktivom o pravima putnika. Većina europskih zemalja je početkom 2020. posegnula za tim rješenjem i masovno putnicima dijelila vaučere za zamjenska putovanja i letove, ali je Europska komisija ubrzo to zabranila. 

Komentirajte prvi

New Report

Close