Tržnice u Srbiji ipak još bez fiskalnih blagajni, odgoda ne rješava ‘vrući krumpir’

Autor: Poslovni.hr , 02. svibanj 2022. u 08:00
Foto: Shutterstock

Prodavači nakon sastanka s predsjednikom Vučićem dobili na vremenu, stručna javnost negoduje.

Predstavnici prodavatelja na tržnicama i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić postigli su na prošlotjednom sastanku dogovor da fiskalne blagajne neće biti uvedene na tržnicama od 1. svibnja kako je bilo planirano, što stručna javnost, pak, smatra lošim potezom suprotstavljenim neophodnom procesu fiskalizacije.

Inače, do ovakvog epiloga je došlo iako je Siniša Mali, ministar financija Srbije, prethodno decidirano izjavio da “oni koji se bave maloprodajom moraju izdavati fiskalne račune. Točka”, a nadležni za one koji se o to ogluše najavili kazne u iznosu od 300.000 do dva milijuna dinara.

‘U povlaštenom položaju’

Trgovci na tržnicama su se u zgradi Predsjedništva u Beogradu sastali s Vučićem i Malim. “U mjesecima koji slijede radit ćemo prvenstveno na nalaženju rješenja naših problema”, priopćili su predstavnici prodavača, dodajući da je veliki rad pred njima i da su daleko “od finalnog rješenja”.

”U isto vrijeme razgovarat ćemo kako ispuniti porezne obveze prema državi. Daleko smo od rješenja, ali fiskalne blagajne neće biti na tržnicama od 1. svibnja”, izjavio je Srđan Praštalo, predsjednik Udruženja tržničnih prodavača “Opstanak”. On je naglasio da će javnost o svim detaljima dogovora čuti od ministra financija Malog, ali je i dodao da će do rješenja problema “proći mjeseci”.

”Mi tražimo samo da nastavimo živjeti i da svi budemo dobitnici. Zakon i dalje stupa na snagu kako je planirano, samo će naš dio problema odvojeno biti riješen. Imat ćemo radne grupe, pregovori će trajati. Otvaramo prostor u kojem ćemo naći rješenje. Svi naši naredni sastanci se prebacuju u Ministarstvo financija”, rekao je Praštalo. Ekonomist Milan R. Kovačević kaže za Danas da “nije dobro” što su nadležni postigli dogovor s trgovcima koji ih oslobađa obveze posjedovanja fiskalnih blagajni.

”U općem je interesu da fiskalizacija bude primijenjena u svim segmentima tržišta i da iz tog procesa niko ne bude izuzet. Razlog je taj što su oni trgovci koji nemaju fiskalne blagajne u povlaštenom položaju u odnosu na one koji ih imaju. Zbog toga je i tržnične prodavače trebalo uključiti u proces fiskalizacije kako bi svi trgovali u ravnopravnim uvjetima. To se nije dogodilo, a razlog je politički. Naime, dosta ljudi se bavi prodajom na tržnici, oni su u proteklom periodu organizirali masovne prosvjede i vlast se zbog toga odlučila izaći im u susret i osloboditi ih obveze da posjeduju fiskalne blagajne. Vlast je naime došla do zaključka da bi izgubila podršku u dijelu glasačkog tijela ako bi se opredijelila za fiskalizaciju trgovaca na tržnicama te je onda iz tih razloga odustala od onog što je prethodno javno proklamirala”, navodi naš sugovornik.

Blokirali promet

Kontaktirali smo i nadležne u Ministarstvu financija kako bi nam prokomentirali postizanje dogovora s predstavnicima trgovaca, međutim do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovor.

Podsjećanja radi, prodavači na tržnicama, koji nisu istovremeno i proizvođači robe koju prodaju, prosvjedovali su 13. travnja u Beogradu i blokirali promet na Slaviji zbog obveze da promet registriraju preko fiskalnih blagajna, a zatim su zaustavili promet i na Mostarskoj petlji. Poslije te blokade pozvani su na razgovor s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Tada je dogovoreno da se u “razumnom roku” organizira još jedan sastanak, a prodavacči su obećali da u tom periodu neće biti novih prosvjeda, niti blokada.

Komentirajte prvi

New Report

Close