Tržište dostave u Srbiji vrijedno više od 10 milijuna eura

Autor: Miroslav Kuskunović , 05. travanj 2023. u 07:00
Prema podacima Statiste, Srbija kotira kao zemlja koja će prednjačiti u pogledu rasta u ovom sektoru/Shutterstock

U ukupnom broju transakcija u e-commercu u Srbiji je broj naručivanja hrane veoma veliki, ali je zato vrijednost pojedinačne dostave mala. 

Prema posljednjim procjenama portala Statista, tržište dostave u Srbiji vrijedi više od 10 milijuna eura. “Tržište dostave hrane i online naručivanje konstantno raste. Pandemija je bila jedno ‘iskakanje’ iz kolosijeka koje je vjerojatno poguralo taj trend.

U ukupnom broju transakcija u e-commercu u Srbiji je broj naručivanja hrane veoma veliki, ali je zato vrijednost pojedinačne dostave mala. Nije isto kupiti online jednu pizzu od 800 dinara ili televizor od 80.000 dinara”, objašnjava za portal Biznis.rs osnivač stranice za naručivanje hrane Alideda Janko Ratković.

Suvlasnik firme Padrino delivery Dario Pantić kaže da iz njegovog višegodišnjeg iskustva, uvijek prednjači naručivanje brze hrane.

”Ono što je specifično za telefonske narudžbe je potražnja za asortimanom supermarketa, namirnicama svakodnevno potrebnim u kućanstvu, zatim cvijećem, dodacima ishrani. Iz tog razloga proširujemo ponudu na aplikaciji i na te segmente, pa će uskoro biti dostupna klasična trgovina mješovite robe, cvjećara, zdrava hrana i druge specijalizirane radnje”, navodi Pantić.

Prema podacima Statiste, Srbija kotira kao zemlja koja će prednjačiti u pogledu rasta u ovom sektoru.

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da je u 2022. godini obavljeno 42 milijuna bezgotovinskih online transakcija u vrijednosti 1,2 milijarde eura, tako da povoljne projekcije za e-commerce u Srbiji ne iznenađuju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close