Trumpov zet ide u nekretninska ulaganja u Srbiji i Albaniji

Autor: Poslovni dnevnik , 20. ožujak 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

U Beogradu će Kushnerov fond ulagati na prostoru nekadašnjeg Generalštaba.

Investicijska kompanija Affinity Partners Jareda Kushnera u naprednim je raspravama o tri ulaganja u razvoj nekretnina na zapadnom Balkanu koja bi mogla premašiti milijardu dolara, potvrdio je bivši viši savjetnik Bijele kuće.

U Albaniji, Kushner, zet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, ima za cilj pretvoriti otok Sazan, koji je prije bio vojna baza, u luksuzno eko-odmaralište pod brendom Amman, rekao je za Bloomberg.

Ambiciozni projekti
Albansko ministarstvo turizma i okoliša izjavilo je za Glas Amerike da je Kushnerova tvrtka podnijela prijavu Agenciji za razvoj ulaganja “za turistički projekt na otoku Sazan da, iako pozdravljaju takve prijedloge, moraju biti usklađeni s vizijom zemlje o ekološki prihvatljivom turizmu i prirodi. “

Kushner u Srbiji planira tri napuštena stambena bloka u središtu Beograda pretvoriti u luksuzni hotel s poslovnim prostorom i više od 1500 stanova.

Kushnerov interes za srpsku prijestolnicu isprva je otkriven kada je oporbeni političar Aleksandar Jovanović iz pokreta Ekološki ustanak rekao na konferenciji novinara 13. ožujka da je ministar graditeljstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić potpisao memorandum o razumijevanju (MoU) kojim vlada dvjema offshore tvrtkama, Kushner Realty i Atlantic Incubation Partners LLC donira zgradu u Beogradu koju su 1999. godine bombardirale snage NATO-a.

1

milijardu dolara mogle bi vrijediti investicije Kushnerove kompanije u regiji

U međuvremenu, Vesić je na optužbe odgovorio na svojoj Facebook stranici, gdje je napisao kako “ovlast Vlade koju je dao nije nikakva tajna i donesena je na javnoj sjednici”.

Od 2000. godine sve vlade Srbije pokušavaju revitalizirati prostor Generalštaba, dodao je. Izvještaji su potaknuli nagađanja da su Kushnerove planove možda olakšale veze stvorene tijekom mandata Kushnerova svekra u Bijeloj kući.

Političke veze
Kako navodi The New York Times, on je spomenuo suradnju na tim sporazumima s Richardom Grenellom, bivšim specijalnim američkim izaslanikom za dijalog između Kosova i Srbije.

Uoči predsjedničkih izbora 2020., Grenell je radio na potpisivanju nekoliko sporazuma između Kosova i Srbije, koji su kulminirali sporazumom o normalizaciji njihovih gospodarskih odnosa u rujnu 2020.

Grenell, koji je bio vršitelj dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe tijekom Trumpova predsjedničkog mandata, navodno je uspostavio vrijedne veze koje su olakšale Kushnerova ulaganja na Balkanu.

Affinity Partners, koji je osnovao Kushner nakon što je bio u Bijeloj kući, može se pohvaliti imovinom vrijednom 3,1 milijardu dolara, koju podupiru bliskoistočni investitori, uključujući oko 2 milijarde dolara iz Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije. Tvrtka također planira ulagati u obnovljive izvore energije, podatkovne centre i umjetnu inteligenciju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close