Trgovinski sporazum Srbije i UAE kroz tri mjeseca

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2023. u 07:26
Premijerka Ana Brnabić ističe da je potencijal suradnje s Emiratima puno veći od sadašnjih 80 milijuna eura razmjene/P. Vučković/PIXSELL

Brnabić je podsjetila da su Srbija i UAE u svibnju 2022. potpisali sporazum o suradnji i da će ono što se danas radi rezultirati puno uspješnijim rezultatima u privrednoj suradnji dvije zemlje.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da će kolegama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) predati komentare na nacrt sporazuma o slobodnoj trgovini i da očekuje da taj sporazum bude potpisan u sljedeća tri mjeseca.

“Potpisivanje tog sporazuma uvelike će doprinijeti poboljšanju gospodarske suradnje dvije zemlje”, rekla je Brnabić u Dubaiju dodavši da trenutačno ta ukupna razmjena nije toliko skromna, ali je ispod onoga što su potencijali obje zemlje.

“Robna razmena je otprilike oko 80 milijuna eura, ali je razmjena u uslugama dva i pol puta veća, što govori o tome da je sofisticiranost ekonomije s njihovom u mnogo većem poklapanju nego u robama koje mi izvozimo u UAE”.

Brnabić je podsjetila da su Srbija i UAE u svibnju 2022. potpisali sporazum o suradnji i da će ono što se danas radi rezultirati puno uspešnijim rezultatima u privrednoj saradnji dvije zemlje.

Ministar telekomunikacija i informiranja Srbije Mihailo Jovanović naglasio je da se s partnerima iz UAE radi na digitalizaciji i razvoju umjetne inteligencije i bioinformatike.

Podsjetio je da se u Srbiji radi na izmjenama Zakona o strancima koji bi olakšao ulazak stranaca u Srbiju, kako bi oni preko portala eUprava za nekoliko sati mogli dobiti odgovarajuću vizu ili dozvolu za boravak u zemlji.

Komentirajte prvi

New Report

Close